A borsó gondozása

A borsó gondozása viszonylag egyszerű feladat, amennyiben betartod a megfelelő talajelőkészítési, ültetési, öntözési és tápanyagellátási szabályokat. A kártevők és betegségek elleni védekezés, valamint a megfelelő betakarítási és tárolási módszerek alkalmazása biztosítja a gazdag és egészséges termést.

Talajigény és vetés

A borsó gondozása már a vetés előtt elkezdődik. A borsó a jó vízelvezetésű, humuszban gazdag talajt kedveli. A semleges vagy enyhén savas pH-jú talaj az ideális számára. A talaj előkészítésekor érdemes komposztot vagy szerves trágyát használni, hogy biztosíthasd a növény számára szükséges tápanyagokat.

A borsó vetése kora tavasszal történik, amint a talaj megmunkálhatóvá válik. A hideg időjárást jól tűri, ezért március végétől április közepéig ideális az ültetési időszak. A vetőmagokat 3-5 cm mélyen és 5-10 cm távolságra helyezd el egymástól, míg a sorok között 60-90 cm távolságot hagyj.

Az öntözés fontossága a borsó gondozásában

A borsó számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz biztosítása a sikeres növekedés és terméshozam érdekében.

A megfelelő vízellátás jelentősége

A borsó gyökerei sekélyen helyezkednek el, ami azt jelenti, hogy gyorsan elérik a talaj felső rétegeiben található vízkészleteket. Ezért különösen fontos az egyenletes vízellátás, hogy a növény folyamatosan hozzáférhessen a szükséges nedvességhez.

Kritikus időszakok: csírázás és virágzás

A borsómag csírázása során a víz az egyik legfontosabb tényező. A magok nedvesség hatására megduzzadnak, majd megkezdik a csírázási folyamatot.

Ha a talaj nem megfelelően nedves, a magok nem tudnak kikelni, vagy a csírázás lassabb és kevésbé egyenletes lesz. A csírázás során a talajt folyamatosan enyhén nedvesen kell tartani, hogy biztosítsd a magok számára az optimális környezetet.

A virágzás időszaka szintén kritikus a borsó növény számára. Ebben az időszakban a növények nagyobb mennyiségű vizet igényelnek, mivel a virágok képződése és a termés beéréséhez megfelelő nedvesség szükséges. Ha ebben az időszakban nem kap elegendő vizet a növény, az virágvesztéshez és csökkent terméshozamhoz vezethet.

Az egyenletes nedvesség biztosítása

Az egyenletes nedvesség fenntartása érdekében fontos, hogy a talajt folyamatosan enyhén nedvesen tartsd. Ehhez rendszeres öntözés szükséges, különösen száraz időszakokban.

Az öntözés során ügyelj arra, hogy a víz egyenletesen oszoljon el a talajban, és ne keletkezzenek száraz foltok vagy vízzel túlterhelt területek.

Öntözési technikák

 • Csepegtető öntözés: Ez a módszer lehetővé teszi a víz fokozatos és egyenletes kijuttatását közvetlenül a növények gyökereihez, minimalizálva a vízveszteséget és biztosítva az egyenletes nedvességet.
 • Árasztásos öntözés: Ezzel a módszerrel a talaj felszínét vízzel árasztják el. Fontos azonban ügyelni arra, hogy ne álljon meg a víz, mivel ez gyökérrothadáshoz vezethet.
 • Szórófejes öntözés: Ez a módszer nagyobb területek öntözésére alkalmas. Fontos, hogy a víz egyenletesen oszoljon el a területen.

A túlöntözés elkerülése

A túlzott öntözés nagy hiba a borsó gondozásakor, hiszen a borsó számára káros lehet, mivel a pangó víz a gyökerek oxigénhiányához és rothadásához vezethet. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen, és az öntözés során ügyelj arra, hogy ne önts túl sok vizet egyszerre.

Jelek, amelyek túlöntözésre utalnak:

 • Sárguló levelek: A gyökérrothadás első jelei közé tartozik, hogy a levelek sárgulni kezdenek.
 • Puhuló gyökerek: Ha a gyökerek puhává és könnyen törhetővé válnak, az a túlöntözés jele lehet.
 • Pangó víz: Ha a talaj felszínén hosszabb ideig víz áll, az azt jelzi, hogy a vízelvezetés nem megfelelő.

A borsó gondozása: tápanyagellátás

A borsó tápanyagigényének kielégítése során a nitrogénkötő képessége miatt kevesebb műtrágya szükséges. Azonban a foszfor és a kálium pótlása kiemelten fontos, különösen a virágzás és a termésképződés időszakában.

Nitrogénkötő képesség

A borsó nitrogénkötő növény, ami azt jelenti, hogy szimbiózisban él a gyökerein lévő Rhizobium baktériumokkal. Ezek a baktériumok képesek a légköri nitrogént megkötni és ammóniává alakítani, amelyet a növény fel tud használni. Ez a természetes folyamat lehetővé teszi, hogy a borsó kevesebb műtrágyát igényeljen, mivel önmaga is hozzájárul a talaj nitrogénkészletéhez.

A nitrogénkötés folyamata:

 1. Gyökércsomók kialakulása: A Rhizobium baktériumok behatolnak a borsó gyökereibe, ahol csomók (nodulusok) alakulnak ki.
 2. Nitrogén fixálás: A baktériumok a légköri nitrogént (N2) ammóniává (NH3) alakítják.
 3. Ammónia felhasználása: A borsó a keletkezett ammóniát felhasználja a fehérjék és más nitrogénalapú vegyületek szintéziséhez.

Ez a folyamat nemcsak a borsó növekedését segíti, hanem javítja a talaj termékenységét is, amely kedvező a következő növényi kultúrák számára.

Foszfor és kálium pótlása

A foszfor (P) elengedhetetlen a borsó növekedéséhez és fejlődéséhez, különösen a gyökérképződés és a virágzás idején. A foszforhiány tünetei közé tartozik a lassú növekedés, a gyenge gyökérzet és a levelek lilás elszíneződése.

Foszforforrások: A foszfor pótlására használhatsz foszfátműtrágyát, csontlisztet vagy foszforban gazdag szerves trágyákat.

A kálium (K) szintén fontos szerepet játszik a borsó fejlődésében. Segíti a vízfelvételt, erősíti a növényi szöveteket, és fokozza a betegségekkel szembeni ellenállóképességet. A káliumhiány tünetei közé tartozik a levélszélek barnulása és a gyenge termésképződés.

Káliumforrások: Káliumtartalmú műtrágyák, például káliumszulfát vagy fahamu használatával pótolhatod a szükséges mennyiséget.

Komposzt és szerves trágya

A komposzt és a szerves trágya alkalmazása az egyik legjobb módja a talaj tápanyagtartalmának növelésére és a borsó növekedésének elősegítésére. Ezek a természetes anyagok lassan bomlanak le, folyamatosan ellátva a növényt a szükséges tápanyagokkal.

A komposzt gazdag szerves anyagokban, és javítja a talaj szerkezetét és vízmegtartó képességét. Emellett fontos mikroelemeket is tartalmaz, amelyek szükségesek a borsó egészséges növekedéséhez.

 • Komposztálás: A komposztot kerti hulladékokból, konyhai maradékokból és egyéb szerves anyagokból állítják elő.
 • Alkalmazása: Az ültetés előtt keverjük a talajba, hogy biztosítsuk a tápanyagok egyenletes eloszlását.

A szerves trágya (például a marhatrágya), szintén kiváló tápanyagforrás a borsó számára. Tartalmazza az alapvető makro- és mikroelemeket, és javítja a talaj mikrobiológiai aktivitását.

Alkalmazása: Az ültetés előtt dolgozzuk be a talajba, hogy a tápanyagok lassan felszabadulva folyamatosan rendelkezésre álljanak a növény számára.

A borsó gondozásának fontos része a kártevők elleni védekezés is

A borsó termesztése során számos kártevővel kell szembenézni, mint például a levéltetvek, a borsózsizsik és a gyökérgubacs-fonálféreg. A sikeres védekezés érdekében kombinálhatod a biológiai, mechanikai és kémiai módszereket.

Levéltetvek (Aphidoidea)

A levéltetvek apró, puha testű rovarok, amelyek a növény nedveit szívják. A borsó esetében különösen a zöldborsó levéltetű (Acyrthosiphon pisum) okozhat komoly problémákat.

Károsítás és tünetek:

 • Károsítás: A levéltetvek szívogatása gyengíti a növényt, csökkenti a fotoszintézis hatékonyságát, és torzulást okozhat a levelekben és hajtásokban.
 • Tünetek: Sárguló, torz levelek, ragadós mézharmat (levéltetvek ürüléke) a leveleken, amely vonzza a hangyákat és elősegíti a korompenész megjelenését.

Védekezés:

 1. Biológiai védekezés:
  • Természetes ellenségek: Katicabogarak (Coccinellidae), fátyolkák (Chrysopidae) és parazita darazsak (Aphidius spp.) alkalmazása, amelyek természetes ragadozói a levéltetveknek.
  • Hasznos rovarok telepítése: Ezek a rovarok szabadon engedhetők a kertben, hogy segítsenek kontrollálni a levéltetvek populációját.
 2. Kémiai védekezés:
  • Rovarölő szerek: Rovarölő szappanok és a neem olaj alkalmazása hatékony lehet. Fontos, hogy a kezelést kora reggel vagy késő délután végezd, hogy minimalizáld a méhek károsodását.

Borsózsizsik (Bruchus pisorum)

A borsózsizsik egy apró rovar, amely a borsó magjaiban élősködik, súlyos károkat okozva.

Károsítás és tünetek:

 • Károsítás: A borsózsizsik lárvái a magok belsejében fejlődnek, megrágva azokat, és így csökkentve a termés minőségét és mennyiségét.
 • Tünetek: A magokban lyukak jelennek meg, és a fertőzött magok könnyebbek és kevésbé csíraképesek.

Védekezés:

 1. Biológiai védekezés:
  • Parazita darazsak: Parazita darazsak (például a Trichogramma spp.) alkalmazása, amelyek a borsózsizsik tojásait pusztítják el.
  • Természetes ellenségek: A borsózsizsik természetes ellenségeinek telepítése és támogatása.
 2. Mechanikai védekezés:
  • Magok tárolása: A fertőzött magokat alacsony hőmérsékleten (például fagyasztóban) tárolva elpusztíthatjuk a lárvákat.
 3. Kémiai védekezés:
  • Rovarölő szerek: A magvak vetése előtt alkalmazott rovarölő szerek csökkenthetik a borsózsizsik populációját.

Gyökérgubacs-fonálféreg (Meloidogyne spp.)

A gyökérgubacs-fonálférgek mikroszkopikus méretű parazita férgek, amelyek a növény gyökereiben élősködnek.

Károsítás és tünetek:

 • Károsítás: A fonálférgek a gyökerekbe fúródnak, ahol gubacsokat (daganatokat) okoznak. Ez gyengíti a növényt, és csökkenti a víz és tápanyagok felvételét.
 • Tünetek: Gubacsok a gyökereken, gyenge növekedés, sárguló levelek és csökkent terméshozam.

Védekezés:

 1. Biológiai védekezés:
  • Természetes ellenségek: Hasznos fonálférgek (például Steinernema spp.) és rovarölő gombák alkalmazása, amelyek parazitálják a gyökérgubacs-fonálférgeket.
 2. Kulturális védekezés:
  • Vetésforgó: A különböző növények váltakozása a vetésforgóban csökkenti a fonálférgek populációját.
  • Zöldtrágyázás: Olyan növények vetése, amelyek ellenállók a fonálférgekkel szemben, és zöldtrágyaként használhatók.
 3. Kémiai védekezés:
  • Nematocidek: Fonálféreg-ölő szerek alkalmazása, de ezeket csak végső esetben használjuk, mivel károsak lehetnek a talaj mikrobiológiai egyensúlyára.

A borsó gondozása során előforduló betegségek

A borsó gyakori betegségei közé tartozik a lisztharmat, a rozsda és a gyökérrothadás. Ezek ellen a megfelelő vetésforgó alkalmazása, a növények közötti megfelelő távolság tartása, valamint a beteg növényrészek eltávolítása és megsemmisítése hatékony védekezési módszerek.

Lisztharmat (Erysiphe pisi)

A lisztharmat egy gyakori gombás betegség, amely fehér, porszerű bevonatot képez a borsó levelein, szárain és hüvelyein.

Károsítás és tünetek:

 • Károsítás: A lisztharmat csökkenti a fotoszintézis hatékonyságát, ami lassú növekedést és alacsonyabb terméshozamot eredményez.
 • Tünetek: Fehér, porszerű bevonat a leveleken és más növényi részeken, amely később szürkévé válik. A fertőzött részek elsárgulnak és elhalnak.

Védekezés:

 1. Kulturális védekezés:
  • Vetésforgó: A lisztharmat kialakulásának megelőzésére fontos a vetésforgó alkalmazása, ami csökkenti a gomba terjedését.
  • Megfelelő távolság: A növények közötti megfelelő távolság tartása biztosítja a jó levegőáramlást és csökkenti a párás környezet kialakulását, ami kedvez a gombának.
 2. Mechanikai védekezés:
  • Fertőzött részek eltávolítása: A fertőzött levelek és más növényi részek eltávolítása és megsemmisítése csökkenti a fertőzés terjedését.
 3. Kémiai védekezés:
  • Fungicidek: A kén alapú fungicidek és a réz tartalmú készítmények hatékonyak a lisztharmat ellen. A kezeléseket megelőző jelleggel, illetve a fertőzés első jeleinél kell alkalmazni.

Rozsda (Uromyces pisi)

A rozsda egy másik gyakori gombás betegség, amely a borsó növényeit érinti.

Károsítás és tünetek:

 • Károsítás: A rozsda jelentősen csökkentheti a borsó terméshozamát, mivel károsítja a leveleket, szárakat és hüvelyeket.
 • Tünetek: Narancssárga vagy barna, poros foltok jelennek meg a leveleken és szárakon. A fertőzött részek elsárgulnak, majd elhalnak.

Védekezés:

 1. Kulturális védekezés:
  • Vetésforgó: A rozsda gombák ciklusának megszakítása érdekében fontos a vetésforgó alkalmazása.
  • Ellenálló fajták: Ellenálló borsó fajták ültetése csökkentheti a rozsda kialakulásának kockázatát.
 2. Mechanikai védekezés:
  • Fertőzött részek eltávolítása: A rozsda tüneteit mutató növényi részek eltávolítása és megsemmisítése csökkenti a betegség terjedését.
 3. Kémiai védekezés:
  • Fungicidek: Réz tartalmú készítmények és más specifikus gombaölő szerek alkalmazása hatékony a rozsda ellen.

Gyökérrothadás

A gyökérrothadás egy komplex betegség, amelyet különböző gombák és baktériumok okozhatnak, mint például a Pythium, Fusarium és Rhizoctonia fajok.

Károsítás és tünetek:

 • Károsítás: A gyökérrothadás súlyosan károsítja a növény gyökérzetét, ami gyenge növekedést és alacsony terméshozamot eredményez.
 • Tünetek: Barnuló, elhalt gyökerek, sárguló levelek, hervadó növények.

Védekezés:

 1. Kulturális védekezés:
  • Vetésforgó: A vetésforgó alkalmazása segít megszakítani a betegséget okozó szervezetek ciklusát.
  • Megfelelő vízelvezetés: A jól drénezett talaj és a túlöntözés elkerülése csökkenti a gyökérrothadás kockázatát.
 2. Mechanikai védekezés:
  • Fertőzött részek eltávolítása: A gyökérrothadást mutató növények eltávolítása és megsemmisítése fontos a betegség terjedésének megakadályozására.
 3. Biológiai védekezés:
  • Biológiai készítmények: Hasznos mikroorganizmusok alkalmazása, amelyek gátolják a gyökérrothadást okozó kórokozók fejlődését.
 4. Kémiai védekezés:
  • Talajfertőtlenítők: Bizonyos kémiai talajfertőtlenítők alkalmazása csökkentheti a gyökérrothadás kockázatát, de ezeket csak végső esetben használjuk, mivel hatással lehetnek a talaj mikroflórájára.

A mint látható, a borsó gondozása nem ördöngösség. Ha ismered a növényt, annak igényeit, kártevőit, betegségeit és a védekezési lehetőségeket, nagy mennyiségű borsó hozamra számíthatsz.