A fagytűrő borsó

A zöldborsó fagytűrő növénynek számít, bár azért jobb óvatosnak lenni a vetés idejével kapcsolatban. Mennyire fagytűrő a borsó és mikor lehet elvetni?

A fagytűrő borsó jellemzői

Bár nem minden borsófajta egyformán fagytűrő, létezik olyan fajta is, amelyet kifejezetten erre a célra tenyésztettek ki. A vetésforgó tervezése, a korai, friss zöldség érdekében előnyös lehet, ha megismered a zöldborsóban rejlő lehetőségeket.

Fontos tudnod, hogy a fagyos idő azért a borsónak sem kedvez. Őszi, téli vetés esetén előfordulhat, hogy a nagyobb fagyot már nem bírja ki minden borsószem. Ezenkívül pedig a a betegségek is jobban megtámadhatják.

Természetesen a vetőmag termesztők a fentiekre is gondoltak, így már léteznek olyan fagytűrő borsó vetőmagok is, amelyek ellenállóbbak a betegségekkel szemben.

Mi az előnye a fagytűrő borsó vetésének?

A fagytűrő borsó nagy előnye, hogy nagyon korán lesz tavasszal friss, üde zöldséged.

Ezenkívül a felszabadult helyet vagy más növény termesztésére, vagy folyamatos borsótermesztésre, azaz újabb vetésre is felhasználhatod. Azonban az utóbbi esetben ügyelj arra, hogy amint lehet, alkalmazz vetésforgót!

Mikor lehet elvetni a fagytűrő borsót?

A fagytűrő borsó érdekessége, hogy ha az időjárás és a talajviszonyok engedik, akkor novemberben is, vagy akár bármely téli hónapban elvethető. Igen, akár még karácsony napján is. Természetesen ez a gyakorlatban nem így szokott megtörténni.

Jó idő esetén a fagytűrő borsót sokan már februárban is elvetik, de a legtöbb házikertben március végéig biztosan a földbe kerül.

Hogyan kell a fagytűrő borsót elvetni?

Amennyiben a következő hetekben még várható fagy, akkor érdemes a fagytűrő borsót kicsit mélyebbre vetni, akár 6 cm-re is. Egyébként a vetése megegyezik a többi borsó vetésével.

Ha szeretnéd, hogy minél korábban legyen friss, zsenge zöldborsót, akkor vizsgáld meg jól az egyes vetőmagok leírását, és válassz kifejezetten fagytűrő borsót!