A fehér hagyma jellemzői, fajtái, vetése

A fehér hagyma egyik fajtája a hagymának, amely nagyon gyakori és népszerű zöldség világszerte. Számos konyhában használják alapanyagként, mivel különleges ízt ad az ételeknek. A fehér hagyma rendszerint élesebb ízű, mint a vöröshagyma, és gyakran használják nyersen salátákban, valamint főzéshez és pároláshoz.

Miért más a fehér hagyma, mint a többi?

A fehér hagyma, ahogy a neve is sugallja, fehér színű héjjal rendelkezik, ami azonban lehet kissé ezüstös vagy krémszínű is. Az íze gyakran élesebb és intenzívebb, mint a vörös vagy sárga hagymáé, bár ez függ a fajtától és a termesztési körülményektől is.

A fehér hagyma húsos, fehér színű belső résszel rendelkezik, ami kissé áttetsző lehet. Az íze nyersen enyhén éles és kissé édeskés. Főzés során az íze lágyabbá és édesebbé válik, karamellizálódik, ami gazdag, mély ízt ad az ételeknek.

A fehér hagymát gyakran használják salátákban, mert az íze jól illik a friss zöldségekhez, de főzéshez és grillezéshez is kiválóan alkalmas. A fehér hagyma különösen népszerű a mexikói és dél-amerikai konyhákban.

Egészségügyi szempontból a fehér hagyma nagyszerű forrása az alapvető tápanyagoknak, beleértve a C-vitamint, a B-vitamint, a káliumot és a rostokat. Számos egészségügyi előnye van, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentését, a vércukorszint szabályozását és a gyulladás csökkentését.

Fehér hagyma fajták

A fehér hagyma nem egy kifejezett hagymafajta, hanem több alfaja is létezik.

Nemzetközileg kedvelt fehér hagyma fajták

Külföldön ismert és kedvelt a fehér hagyma. Nézzünk néhány példát a népszerű fajtákra:

  1. Texas Supersweet: Ez a fajta, amint a neve is sugallja, nagyon édes, és nagyobb, mint a legtöbb fehér hagyma. Nagyszerű nyersen salátákban vagy grillezve.
  2. White Bermuda: Ez a fajta közepes méretű, enyhén édes, és nagyon népszerű a dél-amerikai konyhában. Nyersen, főzve és párolva is használják.
  3. Walla Walla: Bár ez a fajta technikailag nem fehér hagyma (a héja halványbarna), a belseje fehér, és az íze rendkívül édes. A Walla Walla hagyma nagyon népszerű a nyugati Egyesült Államokban.
  4. Vidalia: A Vidalia hagyma az USA-ban, Georgia államban található Vidalia városból származik. Ezek a hagymák nagyon édesek és jól viselik a hosszabb tárolást. Bár héjuk gyakran halványbarna, belül fehérek.
  5. Crystal White Wax: Ez egy kis méretű, gömb alakú fehér hagyma, amelyet gyakran használnak konzerválásra vagy savanyításra.

Magyarországon kedvelt fehér hagyma fajták

Lehet, nem is tudtad, de biztosan ismersz Magyarországon kedvelt fehér hagymát is. Gondolj csak a gyöngyhagymára! Mutatjuk a hazánkban legismertebb fehér hagyma fajtákat:

  1. Snowball fehér hagyma: A Snowball hagyma egy közepes méretű, gömb alakú fehér hagyma. Fehér, sima héjú és enyhén édeskés ízű. A Snowball hagyma jól tárolható és használható salátákhoz, főzéshez és pároláshoz.
  2. Makói fehér hagyma: A makói fehér hagyma Magyarországon, Makó városában termesztett fehér hagymafajta. Fehér színű, közepes méretű és enyhén éles ízű. Számos ételben használják, különösen a magyar konyhában, ahol a hagyma alapvető alapanyagnak számít.
  3. Fertődi fehér hagyma: A fertődi fehér hagyma egy Magyarországon termesztett fehér hagymafajta, amely a Fertő-tó közelében található Fertőd városából származik. Közepes méretű, fehér színű és enyhén éles ízű. Sűrű vetéssel viszont gyöngyhagymának is termesztheted. A fertődi fehér hagyma a magyar konyhában is használatos, főzéshez és pároláshoz.
  4. Gyöngyhagyma: A gyöngyhagyma egy kis méretű hagyma, átmérője általában 1,5-3 cm között van. A gyöngyhagyma több színben is előfordul, beleértve a fehér változatot. A fehér gyöngyhagyma héja világos és fényes. Enyhén édeskés íze miatt kiválóan alkalmas salátákhoz, savanyúságokhoz és előételekhez.

Nézzük meg, hogy az itthon kedveltebb fehér hagymákat hogyan tudod elvetni, duggatni!

A fehér hagyma vetése, duggatása

A fehér hagyma vetése nem egyforma olyan szempontból, hogy melyik fajtáról van szó, illetve magról veted vagy az apró hagymát duggatod el.

A Snowball fehér hagyma vetése

A Snowball fehér hagymát leginkább duggatni szokták. A vetési ideje márciustól májusig tart. A betakarítása pedig július-augusztus.

Ez egy rövid tenyészidejű, hidegtűrő fehér hagyma. Azonban akkor érzi jól magát, ha a növekedés időszakában a hőmérséklet már eléri a 19°C-ot. Jól bírja a napsütést, így mindenképpen napos helyre duggasd, meg fogja hálálni.

A Snowball fehér hagyma optimális tőtávolsága 10 cm, és ugyanennyi a megfelelő sortávolság is – az már más kérdés, hogy a kert kezelése szempontjából te nagyobb sorközöket hagysz-e. Az időjárástól függően 2-4 cm mélyre duggatjuk.

Mérsékelten vízigényes, a sok víztől hajlamos lesz a betegségekre és romlékonnyá válik.

A Makói fehér hagyma

A Makói fehér hagyma elsősorban duggatással termeszthető.

Őszi dughagymát is lehet kapni, így tavaszra friss hagymád lehet a kertben. Ilyenkor a vetés ideális időpontja augusztus-szeptember.

A tavaszi vetés esetén lehetőleg márciusban duggasd el, így augusztusra lesz belőle fehér hagymád. A Makói hagymára is igaz, hogy 19°C-ban terem jól. Ez a fehér hagyma fajta is szereti a napsütést, ezért árnyékos helyre ne ültesd!

A tő-és sortávolság a Makói fehér hagyma esetén 10 cm, a megfelelő mélység pedig 2-4 cm – őszi duggatás esetén és tavasszal, ha még hűvösebb van, válaszd inkább a 4 cm-t.

Ha szeretnéd, a Makói fehér hagyma is termeszthető gyöngyhagymaként, ha magról veted. Ehhez sűrű vetésre van szükséged és laza talajra.

A Fertődi fehér hagyma

A Fertődi fehér hagymát könnyen termesztheted gyöngyhagymaként is, ehhez magról vetjük. Ha elég sűrűn veted, 10-30 mm-es hagymafejek fognak teremni.

Hidegtűrő. Tavasszal márciusban, ősszel pedig szeptemberben vetjük. A vetési mélység 4 cm, mert a felszínre kerülő fehér hagyma megzöldülhet, ezt viszont ilyen mélységgel el tudod kerülni. A sortávolság 25 cm, a tőtávolság pedig mindössze 5 cm – így lesz belőle gyöngyhagyma.

Ha főzőhagymaként szeretnéd termeszteni, akkor május-júniustól tudod felszedni. Fontos megjegyezni, hogy ez a fehér hagyma csak rövid ideig tárolható.

Gyöngyhagyma

Ha fehér hagymát szeretnél termeszteni, találhatsz kifejezetten gyöngyhagyma vetőmagot is. Ebben az esetben a magvetés megfelelő ideje márciusban van. Ha szeretnéd, ősszel is vethetsz gyöngyhagymát, ennek az ideális ideje kb. 4-6 héttel az első várható fagy előtt van.

A vetési mélység 4 cm, a Fertődi fehér hagymánál leírt okokból. A tőtávolság gyöngyhagyma esetén mindig kisebb, azaz kb. 5 cm. A sortávolság 25 cm. Kb. 60-90 nap múlva szedheted fel az első gyöngyhagymáidat.

A fehér hagyma termesztése során nagyon fontos a napsütéses órák száma. Minden fehér hagyma fajta nagyon szereti a napfényt, ezért kerüld az árnyékot a hely kiválasztásakor!