A levendula vetése magról

A levendula egy igazán különleges növény, amely gyönyörű lila virágaival, kellemes illatával és nyugtató hatásával hódítja meg a kerteket és az otthonokat. A levendula vetése egyszerű és izgalmas feladat lehet akár a tapasztalt kertészek, akár a kezdők számára is.

Ebben a cikkben bemutatjuk a levendula mag vetésének lépéseit, valamint az ültetés utáni gondozással kapcsolatos hasznos információkat.

A levendula mag kiválasztása

A levendula vetéséhez először is szükségünk lesz levendula magra. Választhatsz a különböző levendulafajták közül, mint például a közönséges levendula (Lavandula angustifolia), a francia levendula (Lavandula stoechas) vagy a szürke levendula (Lavandula x intermedia).

A kiválasztott fajta függ a kerted adottságaitól és a levendula felhasználásának céljától. Nézzük meg az egyese levendulafajták jellemzőit!

Közönséges levendula (Lavandula angustifolia)

A közönséges levendula az egyik legelterjedtebb fajta, amely jellegzetes lila virágaival és kellemes illatával hódít.

Ez a fajta gyakran használatos illóolajok előállítására, valamint szárazvirág-készítésre is.

A közönséges levendula vethető magról, és könnyen nevelhető a megfelelő körülmények között.

Francia levendula (Lavandula stoechas)

A francia levendula szintén elterjedt fajta, amelyre jellemző a sötétlila virágzat és a hosszúkás, buja virágfej.

Illata intenzívebb és fűszeresebb, mint a közönséges levenduláé.

A francia levendula is vethető magról, és jól érzi magát sziklakertekben vagy mediterrán típusú kertekben.

Szürke levendula (Lavandula x intermedia)

A szürke levendula, más néven Provence levendula, a közönséges levendula és a nagyvirágú levendula (Lavandula latifolia) keresztezéséből származik.

Virágai halványabb lila színűek, és a növény magasabbra nő, mint a többi fajta.

A szürke levendula is vethető magról, és kiválóan alkalmas illóolajok előállítására, valamint szárazvirág-készítésre.

Portugál levendula (Lavandula luisieri)

A portugál levendula kisebb termetű növény, amelynek virágai sötétlila színűek és rövidebb virágzati szárral rendelkeznek.

Illata enyhébb, mint a többi fajtáé.

A portugál levendula vethető magról, és kedveli a napos, jól szellőző helyet.

Törpe levendula (Lavandula angustifolia ‘Hidcote’)

A törpe levendula egy kis termetű változata a közönséges levendulának.

Ez a fajta a többihez képest alacsonyabb növekedésű, így tökéletesen alkalmas sziklakertekbe vagy alacsony sövényként való ültetésre.

A törpe levendula is vethető magról, és könnyen gondozható a megfelelő körülmények között.

Nagyvirágú levendula (Lavandula latifolia)

A nagyvirágú levendula erőteljes növekedésű és nagyobb virágfejekkel rendelkezik, mint a közönséges levendula.

A virágzat színe a halványlilától a mélyliláig terjed, és az illata erősebb, fűszeresebb jellegű.

A nagyvirágú levendula vethető magról, és különösen alkalmas illóolajok előállítására.

Selyemlevendula (Lavandula multifida)

A selyemlevendula finom, szálas leveleivel és lila virágzatával tűnik ki. Az illata enyhébb, mint a többi levendulafajtáé, és a növény igénytelen gondozást igényel.

A selyemlevendula vethető magról, és ideális választás szárazságtűrő kertekbe vagy sziklakertekbe.

Az egyes levendulafajták eltérő igényekkel és tulajdonságokkal rendelkeznek, így érdemes átgondolni, melyik fajta illik leginkább a kertünkhöz és az adott felhasználási célokhoz.

A levendulák többsége vethető magról, és a megfelelő gondozással és körülmények között gyönyörű virágokat és kellemes illatot hozhatnak otthonunkba és kertünkbe.

A levendula magok előkészítése a vetéshez

A levendula magok előkészítéséhez először is el kell távolítanod a magokat a virágból. Elegendő, ha egyszerűen megrázhatod a virágot egy papír zacskó vagy egy tál felett.

A leszedett magokat hagyd száradni egy sötét és szellős helyen. A magok száradása után tárold őket egy papír zacskóban vagy egy légmentesen záródó dobozban.

A levendula mag vetésének ideje november elejétől a fagyokig tart, ugyanis a csírázáshoz szükséges a fagyhatás. (A boltban kapható magok 2-3 évig csírázóképesek.)

Ha éppen nincs fagy és te szedted a magokat, akkor tedd be őket 2-3 napra a fagyasztóba!

A magok előnevelése

A levendula magok vetése előtt érdemes a növényt előnevelni, mielőtt a szabadföldbe ültetnéd őket. Ehhez készíts elő egy tálkát vagy egy műanyag dobozt, amelybe rétegesen helyezed el a földet, a levendula magokat és ismét földet.

A magokat kb. 1 centiméter mélyre ültesd el. Fontos, hogy a földet enyhén nedvesítsd meg, és a magokat csak vékony réteg földdel fedd le.

A magok csíráztatása

A levendula magok csíráztatásához helyezd a tálkát vagy a műanyag dobozt egy világos, de nem közvetlen napfénynek kitett helyre. A hőmérséklet legyen 18-21°C között.

A magok csírázásához kb. 2-4 hét szükséges. Fontos, hogy a földet rendszeresen, de mértékkel nedvesen tartsd. A víz túladagolása ugyanis penészedést okozhat, ami a magok elpusztulásához vezethet.

A palánták ültetése

Amikor a levendula palánták elérték a 7-10 cm-es magasságot, és már rendelkeznek legalább négy levéllel, itt az ideje, hogy a szabadföldbe ültesd őket.

A legmegfelelőbb ültetési időpont a tavasz, amikor a fagyveszély elmúlt, és az időjárás kedvezőbbé válik a növények számára, de egyébként a levendula akár a vetést követő ősszel is kiültethető.

A hely kiválasztása

A levendula számára a legmegfelelőbb hely egy napos, szélvédett terület, ahol a talaj jól szellőző és vízelvezető. A túl sűrű talaj esetén érdemes homokot vagy perlitet keverni a földbe, hogy javítsd a talaj szerkezetét.

Ültetési távolságok

A levendula palánták ültetésekor fontos, hogy megfelelő távolságot hagyj közöttük, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez.

A közönséges levendula (Lavandula angustifolia) esetében 30-40 cm, a szürke levendula (Lavandula x intermedia) esetében 60-80 cm, a francia levendula (Lavandula stoechas) esetében pedig 40-50 cm távolságot érdemes betartani.

A levendula gondozása

A levendula gondozásához fontos, hogy rendszeresen öntözd a növényeket, de mértékkel, hiszen a levendula nem kedveli a túl nedves talajt.

A növekedési időszakban érdemes tápanyagot is adni a növényeknek, például komposztot vagy szerves trágyát.

A levendula metszésével elősegítheted a bokrosodást és a dús virágzást. A metszést a virágzás után és a tavaszi hajtáskezdés előtt végezd el.

A levendula vetése egyszerű, de izgalmas feladat, amely különleges színfoltot és kellemes illatot varázsol a kertünkbe. A sikeres ültetés érdekében fontos a megfelelő mag kiválasztása, a magok előnevelése és a helyes ültetési technika alkalmazása