A mustár vetése

A mustár vetése nagyon egyszerű és könnyű. Amennyire igénytelen a vetést ileltően, annyira hálás növény.

A mustár jellemzői

A mustár a Brassicaceae (korábban Cruciferae) családba tartozik, amelybe a káposztafélék is tartoznak. Sokféle mustárnövény létezik, beleértve a fehér mustárt (Sinapis alba), a barna mustárt (Brassica juncea) és a fekete mustárt (Brassica nigra). Ezek a növények közepes méretűek, és a világ számos részén megtalálhatóak, de leginkább az északi mérsékelt övezetben nőnek.

Íme a mustár jellemzői:

Méret és forma: A mustárnövények általában 30-90 cm magasra nőnek. A növények egyenes szárúak, sok esetben elágazóak.

Levelek: A levelek általában hosszúkásak, durva élekkel. Sok fajnak erősen redőzött vagy „ráncos” levelei vannak.

Virágok: A virágok kis, négy szirommal rendelkező, rendszerint fehér, sárga vagy rózsaszín virágok, amelyek kereszt alakú formában nőnek (innen a korábbi családnév, Cruciferae, ami „kereszthordozó”-t jelent).

Mustármag: A virágzást követően hosszú, karcsú tokok képződnek. A tok belsejében találhatóak a kis, gömb alakú, fekete, barna vagy sárga magok, amelyek a különböző mustárfajokra jellemzőek. Lényegében emiatt vetjük a mustárt.

Illat és íz: A mustár növények jellegzetes, erős illatot árasztanak, különösen, ha a leveleket összetörik. A magokból készült mustár erősen csípős, enyhén kesernyés ízű.

Növekedési időszak: A mustár gyorsan növekszik, és általában 40-60 napon belül betakarítható. A mustárnövények tolerálják a hűvösebb időjárást, és a magokat tavasszal vagy kora ősszel lehet elvetni, attól függően, hogy milyen éghajlaton élsz. azonban érdemes tudnod, hogy -7 °C-tól biztosan elfagynak.

Ezek a jellemzők a legtöbb mustárnövényre jellemzőek, de lehetnek eltérések a különböző fajok között.

A mustár vetése

Ahogyan már fentebb említettem, a mustár vetése nagyon könnyű. Extra előnye, hogy talajtakaróként is szolgál, és elnyomja a gyomnövényeket.

A mustár vetése egyszerű, és nagyszerű módja lehet a talaj javításának és a kártevők elleni harcnak is a kertben.

Itt van néhány lépés, amit a mustár vetésekor követhetsz:

  1. A talaj előkészítése: A mustár szereti a gazdag, jól lecsapolt talajt. A talaj pH értéke ideálisan 6,0-7,5 közötti. Mielőtt elvetnéd a mustármagokat, dolgozz be komposztot vagy szerves anyagot a talajba, hogy gazdagítsd azt.
  2. A mustár vetése: A mustármagokat közvetlenül a szabadföldbe kell vetni tavasszal vagy kora ősszel. A magokat kb. 1-2 cm mélyen kell elvetni, és 20-30 cm távolságra kell egymástól elhelyezni. A sortávolság kb. 30-45 cm legyen.
  3. Öntözés: A mustár növényeknek rendszeres öntözést igényelnek, különösen száraz időszakokban. Azonban ne áztasd túl a növényeket, mert ez gombás betegségekhez vezethet.
  4. Gondozás: A mustárnövények általában kevés gondozást igényelnek. Gyomtalanítsd a környezetüket, és figyelj a kártevőkre és betegségekre. Ha szükséges, használj bio rovarirtókat.
  5. Betakarítás: A mustárnövények általában 40-60 napon belül betakaríthatók. A levelek fiatalon és zölden a legfinomabbak, de a teljesen érett magokat is begyűjtheted, hogy saját mustárt készíts belőlük.

Kérlek vedd figyelembe, hogy ezek az utasítások általánosak, és a helyi viszonyok, például a talajminőség és az időjárás, befolyásolhatják a mustár növekedését és termesztését.