A palántázás menete részletesen, érthetően

A palántázás menete elég egyszerű, de érdemes figyelned néhány trükkre, hogy a palántáid ne gyengék, hanem egészséges, erős növények legyenek, és minél hamarabb bő termést hozzanak. Nézzük meg, hogyan nevelj palántát, és mikor, milyen módszerrel ültesd ki a kertbe!

Miért érdemes palántát nevelned?

Egyes növények igénylik, illetve szebben, hamarabb fejlődnek, ha nem közvetlenül a szabadföldbe veted őket, hanem előtte palántát nevelsz a magokból.

A palántázás előnyei a következők:

 • Rövidebb növekedési időszak: Egyes növények hosszabb ideig tartanak növekedni és termést hozni. A palántázás révén a növények korábban fejlődnek, így rövidebb növekedési időszak áll rendelkezésre a szabadban.
 • Koraibb termés: A palántázás elősegíti a korai termést, mivel a növények már fejlettebbek, amikor a kertbe ülteti őket. Ezáltal előbb élvezheted a friss zöldségeket..
 • Kontrollált környezet: A palántázás lehetővé teszi a növények számára a jobb környezeti feltételeket, mint a hőmérséklet, a fény és a páratartalom. Ez különösen fontos a késői fagyok vagy a korai forróság idején.
 • Csökkent betegség- és kártevőkockázat: A palántázás során a növényeket védeni lehet a talajból származó betegségektől és a kártevőktől, ami javítja az esélyüket a sikeres növekedésre és termelésre.
 • Jobb növekedés és fejlődés: A palántázás biztosítja, hogy a növények megfelelő távolságban legyenek egymástól, ami lehetővé teszi a jobb növekedést és fejlődést. A közvetlen szabadföldi vetésnél a növényeknek versengeniük kell a helyért és a tápanyagokért, ami lelassíthatja a fejlődésüket.
 • Kevesebb magveszteség: A palántázás lehetővé teszi a pontos magvetést, ami csökkenti a magveszteséget. A közvetlen szabadföldi vetésnél a magok könnyen elveszhetnek vagy elpusztulhatnak a természetes környezeti tényezők miatt.
 • Szelektív növényválasztás: A palántázás során könnyebb kiválasztani az egészséges és erős növényeket, és eldobni a gyengébb vagy beteg palántákat. Ezáltal biztosítja, hogy csak a legjobb növények kerüljenek a kertjébe.
 • Kontrollált tőtávolság: A palántázás lehetővé teszi, hogy a növényeket a végleges helyükre ültesd. Így nem kell attól tartanod, hogy ritkán kelnek ki a magok, és emiatt nagy területek maradnak zöldség nélkül. Illetve azzal sem kell bajlódnod, ha a mag túl sűrűn kel ki, és ritkításra szorul a vetemény.

Melyik zöldségből nevelj először palántát?

Mielőtt rátérnénk a lényegre, azaz a palántázás konkrét menetére, nézzük meg, mely zöldségekből érdemes először palántát nevelni!

 1. Paradicsom: A paradicsomok érzékenyek a hőmérsékletváltozásokra, és hosszú növekedési időszakuk van. A palántaneveléssel korábban ültethetők ki, és jobb termést eredményezhetnek.
 2. Paprika: A paprikák melegigényes növények, és hosszú ideig tart, mire elérnek elegendő méretet és érettséget. A palántaneveléssel elősegítheted a növekedést és a korai termést.
 3. Padlizsán: A padlizsánok szintén melegigényesek, és hosszú növekedési időszakuk van. A palántaneveléssel gyorsíthatod a növekedést és javíthatod a termést.
 4. Karfiol: A karfiolok érzékenyek a hőmérsékletváltozásokra, és hajlamosak a betegségekre. A palántaneveléssel jobban ellenőrizhető a növekedési környezet, és csökkenthető a betegségek kockázata.
 5. Brokkoli: A brokkoli is érzékeny a hőmérsékletváltozásokra, és hajlamos a betegségekre. A palántaneveléssel elősegítheted a növekedést és csökkentheted a betegségek kockázatát.
 6. Káposzta: A káposztafélék esetében a palántanevelés előnyös lehet a növekedés, a betegségekkel szembeni ellenállás és a kártevők elleni védelem szempontjából.
 7. Kelkáposzta: A kelkáposzta melegigényes, és hosszú növekedési időszakot igényel. A palántaneveléssel elősegítheted a növekedést és javíthatod a termést.
 8. Zeller: A zeller lassan növekszik, és melegigényes. A palántaneveléssel gyorsíthatod a növekedést, ez jobb termést eredményezhet.
 9. Articsóka: Az articsóka lassan növekszik, és hosszú növekedési időszakot igényel. A palántaneveléssel elősegítheted a növekedést és javíthatod a termést.

A palántázás menete lépésről lépésre

A palántázás menete alapvetően egyszerű, de mint mindenhol, itt is vannak apró trükkök. Nézzünk meg minden lépést részletesen!

1. lépés: Magválasztás

A magválasztás fontos szerepet játszik a sikeres kertészkedésben és a jó termés elérésében. A megfelelő magok kiválasztásának több oka is van:

 1. Megfelelő fajta: A növények fajtái között jelentős eltérések lehetnek a kinézetben, az ízben, a növekedési időszakban és a betegségekkel szembeni ellenálló képességben.
 2. Éghajlati viszonyok: A magok kiválasztásakor figyelembe kell venni az éghajlati viszonyokat. Egyes növények jobban alkalmazkodnak a meleg, száraz éghajlathoz, míg mások a hűvös, nedves körülményeket részesítik előnyben.
 3. Talajtípus: A talajtípus szintén fontos tényező a magválasztás során. Egyes növények savasabb talajt igényelnek, míg mások semleges vagy lúgos talajon érzik jól magukat. A talajtípusnak megfelelő magok kiválasztása elősegíti a növények egészséges növekedését és fejlődését.
 4. Betegség- és kártevőállóság: Egyes növényfajták jobban ellenállnak a betegségeknek és a kártevőknek. A betegség- és kártevőálló fajták kiválasztása csökkentheti a növényvédelmi problémákat és javíthatja a termést.
 5. Magminőség: A jó minőségű magok jobb csírázási arányt és erősebb, egészségesebb növényeket eredményeznek. A minőségi magok kiválasztása növeli a sikeres kertészkedés esélyeit.
 6. Természetes és környezetbarát: Ha lehetőséged van rá, válassz ökológiai gazdálkodásból származó magokat, amelyek nem génmódosítottak és kevésbé valószínű, hogy vegyszerekkel kezelték őket.

2. lépés: Magágy előkészítése

A palántázás menetének második lépése a magágy előkészítése. A palántákat számos edényben és módszerrel lehet nevelni.

Íme néhány lehetőség, amelyek közül választhatsz:

 1. Fólia alatti termesztés: A palántaneveléshez nem kell hatalmas fóliasátor. Elegendő, ha négy darab, legalább 20-25 cm széles deszkát összeszögelsz, és a tetejét egy jó minőségű, időjárásálló fóliával borítod le (ezt rögzítsd a deszkákhoz). Fontos, hogy a fóliára tegyél több apró lyukat, hogy, a palánták ne fulladjanak be. Ez tökéletes módszer, ha a palántákat nem beltéren, hanem kint a kertben szeretnéd nevelni.
 2. Palántázó tálcák: A különböző méretű és alakú palántázó tálcák praktikusak és könnyen használhatóak. Ezekben a tálcákban a magokat külön rekeszekbe ültetheted, amelyek megkönnyítik a palánták kezelését és átültetését. Ügyelj arra, hogy a tálcáknak legyenek vízelvezető nyílásai, hogy elkerüld a pangó vizet.
 3. Kisméretű cserepek: A kisméretű cserepek, például műanyagból, agyagból vagy cserépből készült cserepek is alkalmasak palántanevelésre. A különálló cserepek előnye, hogy a palánták egymástól elkülönítve nőnek, így könnyebb átültetni őket.
 4. Újrahasznosított edények: A palántaneveléshez használhatod a háztartásban keletkező műanyag edényeket is, mint például joghurtos poharak, tojástartók vagy konzervdobozok. Ügyelj arra, hogy lyukak legyenek az edények alján a vízelvezetéshez. Ne feledd, hogy ezek az edények nem feltétlenül biológiailag lebomlóak, így a palántákat át kell ültetni a kertbe!
 5. Papírpalántázó csövek: A palánták neveléséhez használhatsz újságpapírból készült palántázó csöveket is. A papír biológiailag lebomlik, és a csövekkel együtt ültetheted ki a palántákat a kertbe.
 6. Kókuszrost táblák: A kókuszrost táblák természetes anyagokból készülnek, és biológiailag lebomlóak. A palántákat közvetlenül ezekbe a táblákban lehet ültetni, majd a táblákat együtt a palántákkal kiültetni a kertbe. Ez csökkenti a növények átültetési sokkot és megkönnyíti az átültetést.
 7. Szivacsos palántanevelő rendszerek: A szivacsos palántanevelő rendszerek speciális, tápanyagokban gazdag szivacsokat használnak a magok és a növekvő palánták számára. Ezek a rendszerek elősegítik a gyökérnövekedést és minimalizálják a növények átültetése okozta stresszét. A szivacsos palántanevelő rendszerek esetében fontos, hogy a szivacsokat megfelelően nedvesen tartsd.
 8. Hidroponikus palántanevelés: A hidroponikus palántanevelés során nincs szükség talajra, helyette a növényeket vízben vagy vízzel átitatott közegben, például kókuszrostban, perlitben vagy kőzetgyapjúban nevelik. A tápanyagokat a vízbe adják, és a növények gyors növekedést és erős gyökérrendszert fejlesztenek. Hidroponikus palántanevelés esetén fontos a megfelelő tápanyag-ellátás és a víz pH-értékének ellenőrzése.

Természetesen a fentiek közül több módszert leginkább az érdekesség és a teljesség kedvéért mutattunk be. A legegyszerűbb és a legolcsóbb, ha újrahasznosított edényeket, több évig használható palántázó tálcákat, félretett cserepeket, fólia alatti termesztést alkalmazol.

A jó minőségű palántaföld különösen fontos a sikeres palántaneveléshez. A jó palántaföld steril, jó vízelvezetésű és tápanyagokban gazdag. Egyes növényeknek eltérő igényei lehetnek a talajtípust illetően, de a különböző talajtípus kiválasztása már egy haladó szint.

Miután kiválasztottad, beszerezted a palántázó edényeket, a palántaföldet és a magokat, jöhet a palántázás menetének következő lépése: a vetés.

3. lépés: Magvetés

A palántázás menetének következő lépése, hogy töltsd meg a tálcákat vagy cserepeket a palántafölddel, majd enyhén préseld le a talajt.

Ültess egy-egy magot a megfelelő mélységbe a tálcákba vagy cserepekbe. A vetési mélység és távolság általában a magok csomagolásán található. Ha a magok nagyon aprók, akkor azokat csak a talaj felszínére kell szórni, és egy vékony réteg talajjal befedni.

Öntözd meg a talajt óvatosan, hogy nedves legyen, de ne áztasd el a magokat és a talajt. Használj kis kézi permetezőt vagy locsolókannát finom vízsugárral.

4. lépés: A megfelelő hőmérséklet és fénymennyiség biztosítása

Az egyes palánták gyorsabban, míg mások hamarabb nőnek ki a földből. Ahhoz, hogy a csírázás megfelelő legyen, fontos, hogy megfelelő hőmérsékletet biztosíts. A legtöbb növény a meleg és világos környezetben csírázik és növekszik a legjobban.

A palántáknak megfelelő fényviszonyokra van szükségük ahhoz, hogy erősek és egészségesek legyenek. A legtöbb zöldség- és virágpalánta számára 12-16 óra fény szükséges naponta.

Ha nem jutnak elegendő fényhez, a palánták megnyúlhatnak, vékonyak és gyengék lesznek. Az alábbiakban bemutatunk néhány módszert, amelyek segítségével megelőzheted a palánták megnyúlását:

 • Természetes fény kihasználása: Ügyelj arra, hogy a palántákat olyan helyre tedd, ahol naponta legalább 6-8 óra közvetlen napfény éri. A legjobb a déli vagy délkeleti ablakok közelében elhelyezni őket, ahol a legtöbb fényt kapják.
 • Mesterséges fény alkalmazása: Ha nincs elegendő természetes fény, mesterséges növényi lámpákat használhat, mint például fénycsövek, LED-es növényi lámpák vagy kompakt fénycsövek. A fényforrást 15-30 cm-re helyezd a palánták fölé, és naponta 12-16 órát kapcsold be.
 • A fény irányának változtatása: Ha a palánták természetes fényt kapnak, rendszeresen forgasd meg őket, hogy biztosítsd a fény egyenletes eloszlását. Így a növények nem fognak egyik irányba túlságosan meghajlani, ami megnyúlást okozna.
 • Hőmérséklet: Az alacsonyabb hőmérséklet növeli a növények ellenálló képességét a megnyúlás ellen. Az ideális hőmérséklet a legtöbb palánta számára 18-21 °C nappal és 15-18 °C éjszaka. Ha a palánták túl meleg környezetben vannak, megnyúlhatnak, hogy hűvösebb területeket keressenek.
 • Szellőztetés és növénytámaszok: Rendszeres szellőztetéssel segíthetsz a palántáknak erős szárakat növeszteni. Az enyhe légmozgás serkenti a növényeket a száruk megerősítésére. Emellett növénytámaszokat, például botokat vagy műanyag szalagokat is használhatsz a gyenge szárú palánták támogatására.
 • Tedd szabaddá a fólia alatti palántát: Ha a palántákat fólia alatt termeled, akkor meleg időben vedd le róluk a fóliát, így természetes fényt kapnak, a szél is erősíti őket, és nem lesz túl melegük sem a fólia alatt. Éjszakára viszont borítsd le őket újra a fóliával!

A megfelelő fényviszonyok, hőmérséklet, szellőztetés és támogatás biztosítása mellett az alábbiak is segíthetnek a palánták megnyúlásának megelőzésében:

 • Palánták elvékonyítása: Ha túl sok palánta nő egymás mellett, versengeniük kell a fényért, ami megnyúlást okozhat. Biztosítsd, hogy minden egyes palántának elegendő helye és fénye legyen a megfelelő növekedéshez.
 • Megfelelő vízellátás: A túlöntözés vagy alulöntözés is megnyúlást okozhat a palántáknál. Ügyelj arra, hogy a palántákat csak akkor öntözd, amikor a talaj felső rétege kissé kiszáradt. A palánták gyökereinek nedvesnek kell lenniük, de nem túl nedvesnek vagy száraznak.
 • Tápanyagok: A megfelelő tápanyagellátás fontos a palánták egészséges növekedése szempontjából. Túl sok nitrogén a talajban azonban megnyúlást okozhat. Ügyelj arra, hogy a palántáknak kiegyensúlyozott tápanyagokat biztosíts a megfelelő növekedés érdekében.

A fentiek segítségével egészséges, erős palántákat nevelhetsz. Lényegében ezek a pontok azok, amelyek meghatározzák, mennyire lesznek szépek a palántáid.

5. lépés: Ápolás és edzés

A palántázás menetének következő lépése az ápolás és a növények edzése a kültéri viszonyokhoz.

Ellenőrizd rendszeresen a palántákat, figyeld, mikor kell őket öntözni, és távolítsd el az elszáradt vagy beteg növényeket. Gondoskodj a tápanyag-utánpótlásról és a megfelelő levegőáramlásról is!

Miután a palánták elérték a megfelelő méretet és erősséget (legalább 4 szép levelük van), kezdd el őket hozzászoktatni a kültéri körülményekhez. Tedd ki őket néhány órára naponta, és fokozatosan növeld az időtartamot.

Ha már megszokták a nappali körülményeket, éjszakára is kint hagyhatod őket, ha a hőmérséklet eléri legalább a 10 °C-ot – ez a legtöbb növény számára elegendő, ha már elég nagyok hozzá.

6. lépés: A palántázás menetének végső lépése – az átültetés

Amikor a palánták elérték a megfelelő méretet és erősséget, és a külső hőmérséklet megfelelő, kiültetheted őket a kertedbe.

A palántázás előtti napon locsold meg alaposan a palántákat, hogy jól megszívhassák magukat vízzel! Fontos, hogy ne álljanak a vízben, de a földjük legyen elég nedves.

A megfelelő időpont a palántázásra, ha nem a legmelegebb napokat választod, ugyanis akkor hamarabb kókadnak a növények. Még jobb, ha a palántázást követő 1-2 napon belül várhatóan eső is lesz.

Válaszd ki a megfelelő helyet a kertben a palánták számára, figyelembe véve a növények igényeit, például a fényigényt, a környező növényeket és a vízellátást.

Lazítsd fel a talajt a kiválasztott helyen kb. 20-30 cm mélységig. Adj hozzá komposztot vagy más szerves anyagot a talajhoz, hogy javítsd annak szerkezetét és tápanyagtartalmát.

Áss ki egy olyan mély ültetőgödröt, amely elég nagy ahhoz, hogy befogadja a palánta gyökereit. Ültetéskor a palánta gyökérnyakát (ahol a szár és a gyökér találkozik) kissé mélyebben helyezd el, mint ahogy a palántázó edényben volt. Ez segít a növény stabilitásának megőrzésében. Ügyelj a megfelelő távolságra!

Helyezd a palántákat a gödörbe, és óvatosan töltsd vissza a talajt a gyökerek körül, majd kissé tömörítsd le. Öntözd meg bőven a palántákat, hogy segíts a talajnak a gyökerek körül letelepedni és a növényeknek alkalmazkodni az új körülményekhez.

Szórj lazább talajt (például palántaföldet, homokot, leveleket, fűrészport vagy bármit a palánta töve köré, amely segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát!

Ha szükséges, biztosíts támogatást a palántáknak, például rácsozást, karókat vagy spirális növénytámaszokat. Ez különösen fontos a magasra növő, futó vagy indás növények számára, amelyeknek szükségük lehet extra segítségre a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez.

Folytasd az öntözést és a tápanyagellátást szükség szerint.

A palántázás menete gondosságot és odafigyelést igényel, de ha ezeket a lépéseket követed, nem kell aggódnod az eredményesség miatt. Ügyelj a növények igényeire, és idővel erős, egészséges növényeket nevelhetsz, amelyek bőséges termést és szépséget hoznak a kertedbe.