Az édesburgonya vetése és palántázása: Vetési ideje, ültetési távolság, tippek és buktatók

Az édesburgonya egy népszerű és tápláló zöldség, amely egyszerűen termeszthető a kertben. Ebben a cikkben megosztjuk veletek az édesburgonya vetésének, palántázásának és ültetési távolságának legjobb gyakorlatait, valamint néhány tippet és gyakori hibát, amelyeket elkerülhettek. Az alábbiakban ismertetjük az ideális vetési időt és a legnépszerűbb fajtákat is.

Az édesburgonya fajtái

Az édesburgonyának több száz fajtája létezik, amelyek közül néhány népszerű és könnyen termeszthető:

 • Beauregard: Gyorsan növő, narancssárga húsú fajta, amely nagyon ízletes és jól tárolható.
 • Jewel: Népszerű piros héjú és narancssárga húsú fajta, amely betegségekkel szemben ellenálló.
 • Covington: Kiváló hozamú és betegségekkel szemben ellenálló fajta, narancssárga héjjal és hússal.
 • Murasaki: Japán eredetű fajta, lila héjjal és fehér hússal, amely kiváló sült édesburgonyaként.
 • Okinawa: Eredetileg Okinawa szigetéről származó fajta, amely lila húsú és krémes ízű. Rendkívül gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban.
 • Stokes Purple: Egy másik népszerű lila húsú fajta, amelynek sötétlila húsa és világoslila héja van. A Stokes Purple édesburgonya az Egyesült Államokban tenyésztett és népszerűsített fajta, amely kiváló tápanyagértékekkel és erőteljes antioxidáns tartalommal rendelkezik.

A fent említett fajták közül bármelyiket kipróbálhatod a kertedben, hogy változatosságot vigyél az édesburgonya termesztésébe.

Az édesburgonya vetési ideje

Az édesburgonya egy meleg időjárást kedvelő növény, ezért a vetési időt úgy kell megválasztani, hogy a növényeknek elegendő idejük legyen a növekedésre és a fejlődésre.

A legjobb időpont az édesburgonya vetésére általában a tavasz vége, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 15-18 °C-ot. A palánták általában 4-6 héttel a vetés után ültethetők ki a kertbe.

Az édesburgonya palántázása

Az édesburgonya palántáit általában tőlevél dugványokból nevelik, amelyeket a növény hajtásairól vágnak le.

A dugványokat nedves homokba vagy sziklamentes talajba helyezzük, és a hőmérsékletet 24-27 °C között tartjuk. A gyökérképződés általában 3-4 hét alatt következik be. A palántákat ezt követően ültethetjük ki a kertbe, figyelembe véve az ültetési távolság és a megfelelő környezeti feltételek ajánlásait.

Az édesburgonya ültetési távolsága

Az édesburgonya ültetési távolsága fontos tényező a sikeres termesztéshez. Általános szabályként a sorok közötti távolságnak legalább 90-120 cm-nek kell lennie, míg a növények közötti távolságnak 30-45 cm-nek kell lennie. Ez biztosítja, hogy a növények elegendő napfényt és levegőt kapjanak, és elkerülhető a betegségek terjedése.

Édesburgonya vetési tippek

 • Javasoljuk, hogy a vetés előtt alaposan munkáld meg és trágyázd a talajt, hogy biztosítsd a tápanyagok és a víz megfelelő eloszlását.
 • Ügyelj arra, hogy az édesburgonya ne kerüljön olyan területekre, ahol túl magas lehet a talajvíz, mert ez a növények rothadásához vezethet.
 • Az édesburgonya társnövényként is ültethető, például kukoricával vagy babbal, amelyek segítenek a talaj szerkezetének javításában és a kártevők távoltartásában.
 • Ha a növények elkezdenek virágozni, érdemes a virágokat eltávolítani, hogy az energia a gyökérzónák fejlődésére összpontosuljon.

Gyakori hibák és problémák

 • Túl korai vetés: Az édesburgonya vetésekor fontos, hogy a talaj hőmérséklete elegendő legyen a növények növekedéséhez. Ha túl korán vetünk, a növények lassabban fejlődnek, és kevésbé ellenállóak a betegségekkel szemben.
 • Túlöntözés: Az édesburgonya nem igényel sok vizet, és a túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet. Biztosítsuk, hogy a talaj jól vízáteresztő legyen, és öntözzük mérsékelten.
 • Helytelen ültetési távolság: Ha az édesburgonya növények túl közel vannak egymáshoz, a levegő és a fény hiánya miatt a növények gyengébben fejlődnek, és hajlamosabbak a betegségekre.

Az édesburgonya vetése és palántázása egyszerű és eredményes folyamat, amely bőséges hozamot eredményezhet megfelelő gondoskodás mellett.

A vetési idő, a palántázás, az ültetési távolság, valamint a legjobb fajták és vetési tippek megismerése segíthet elkerülni a gyakori hibákat és problémákat. Kövesd ezeket az útmutatásokat, és élvezd a saját kertedben termesztett finom és tápláló édesburgonyát!