Az őszi hagyma ültetési ideje

Bizonyos hagymafajtákat kifejezetten ősszel ültetnek. Az ilyen fajtákat gyakran „őszi hagymáknak” nevezik, és kifejezetten úgy vannak kialakítva, hogy ellenálljanak a téli hidegnek. azonban nem mindegy, mikor van az őszi hagyma ültetési ideje.

Mikor van az őszi hagyma ültetési ideje?

A legtöbb esetben augusztus és november közötti időszak a legmegfelelőbb az őszi hagyma ültetésére, de ezen belül is inkább az augusztus-szeptember.

Fontos, hogy az ültetés előtt néhány héttel készítsd elő a talajt, hogy az megfelelően táplálja a növényt.

Az ültetés időpontjának megválasztásánál fontos figyelembe venni, hogy a hagymának kellő ideje legyen megerősödni a talajban a tél előtt, de mégsem túl korán, hogy ne kezdjen el növekedni még a hideg beállta előtt.

Az ültetési időpontok változhatnak a helyi időjárási viszonyok és a specifikus hagymafajták igényei szerint, ezért mindig érdemes helyi kertészeti tanácsokat kérni vagy a vetőmag csomagolásán található utasításokat követni.

Melyek a legjobb őszi hagymák?

Nem minden hagyma ideális őszi ültetésre. Azonban vannak olyan fajták, amelyek kifejezetten télállóak.

A leggyakoribb őszi hagymák:

  1. Fokhagyma: Az őszi fokhagymát általában októberben vagy novemberben ültetik, és a következő nyáron érik be. Az őszi fokhagyma nagyon hidegtűrő, és a téli hónapok alatt képes túlélni a talajban.
  2. Vöröshagyma, lilahagyma: Bizonyos vöröshagyma-fajtákat is ősszel ültetnek, például a Senshyu vöröshagyma vagy az Electric lilahagyma. Ezek a hagymák a télen a talajban maradnak, majd a következő tavasszal kezdenek el növekedni.
  3. Salottahagyma: Néhány salottahagyma vagy más néven mogyoróhagyma fajtát is ősszel lehet ültetni, amelyek a következő nyáron érnek be.

Ezek az őszi hagymák mind jól tűrik a hideget, és előnyeik közé tartozik, hogy korán betakaríthatók a következő évben.