Bakhátas krumpli vetés

A bakhátas krumpli vetés elterjedt ültetése gyakorlat a krumpli vetését illetően. Ráadásul a ezt a módszert a burgonya is meghálálja. Nézzük meg, hogyan csináld és milyen előnyei vannak!

A bakhátas krumpli vetés előnyei

A bakhátas krumpli vetés több előnnyel is jár:

 1. Termésképzés és minőség: A bakhátas vetésnek köszönhetően a krumplik több teret kapnak a növekedéshez, így nagyobb és minőségibb termést lehet betakarítani.
 2. Talajminőség: A bakhátak elősegítik a talaj szellőzését és a vízelvezetést, ami javítja a talaj minőségét és segít a krumpli egészséges növekedésében.
 3. Betegségek és kártevők: A bakhátak alkalmazása csökkentheti a talajjal érintkező betegségek és kártevők kockázatát, mivel a krumplikat magasabban tartják a talajtól.
 4. Könnyű betakarítás: A bakhátas vetés esetén a betakarítás egyszerűbb, mivel a krumplikat könnyebb megtalálni és kiásni a magasabb hátakból.
 5. Környezetbarát: A bakhátas vetés csökkenti a talaj erózióját és elősegíti a talaj termékenységének fenntartását, ami hosszú távon fenntarthatóbb gazdálkodást eredményez.

Ez a módszer tehát számos előnnyel járhat a hagyományos vetési módszerekhez képest, bár több munkát és nagyobb területet igényel.

Hogyan történik a bakhátas krumpli vetés?

A bakhátas krumpli vetése magában foglal néhány alapvető lépést, amelyeket érdemes alkalmaznod:

 1. Hely kiválasztása: A krumpli napsütötte helyet szeret, jó vízelvezetéssel. Ezért fontos, hogy megfelelő helyet válaszd ki a bakhátas krumpli vetéshez.
 2. Talaj előkészítése: A talajnak laza, jól szellőzőnek és jól vízelvezetőnek kell lenni. Ezért a bakhátas krumpli vetés előtt érdemes megforgatni a talajt és beágyazni némi komposztot vagy trágyát a talajba.
 3. A bakhátak elkészítése: Az előkészített talajba hosszú, széles sorokat kell ásni, ezek lesznek a bakhátak. A sorok közötti távolság legyen körülbelül 75 cm, míg a soron belül a távolság legyen körülbelül 30-40 cm.
 4. A krumpli vetése: Minden gödörbe helyezz el egy-egy csíráztatott krumplit úgy, hogy a csírák felfelé nézzenek. A krumplikat takard vissza földdel, de ne túl mélyen, csak annyira, hogy teljesen be legyenek fedve.
 5. Öntözés: Miután elvetetted a krumplikat, alaposan öntözd meg a talajt. A krumpliknak rendszeres, de nem túlzott öntözést igényelnek. A bakhátak abban is segítenek, hogy a sorok között eláraszthasd vízzel a földet, így sokkal egyszerűbb és hatékonyabb a locsolás.
 6. Gondozás: Ahogy a krumplik nőnek, a bakhátakat tovább kell emelni, hogy védelmet nyújtsanak a növényeknek, és segítsék a krumplik fejlődését. A talajt rendszeresen kell lazítani és gyomtalanítani.
 7. Betakarítás: A krumplikat általában a növények sárgulása és lehajlása után lehet betakarítani, amelyek jelzik, hogy a krumplik készen állnak a szedésre. Ennek időpontja függ a fajtától és a vetés időpontjától.

A bakhátas krumpli vetés előnye, hogy a talaj jobban szellőzik, lazább, így a krumplik nagyobbak, egészségesebbek lesznek.