Borsó termesztése: Részletes útmutató a sikeres borsókertért

A borsó termesztése nem csak egyszerű és gyors, de számos előnye van a konyhában és a kertben is. Ez a cikk bemutatja a borsó termesztésének lépéseit, a legjobb borsó fajtákat, a tökéletes borsó mag kiválasztásának ismérveit, a borsó csíráztatását, vetését, a vetési trükköket és egyéb fontos tudnivalókat, hogy a legtöbbet hozhasd ki a borsókertedből.

Borsó fajták

A borsók számos változata létezik, amelyek közül a legismertebbek a zöldborsó, a cukorborsó és lila borsó.

A zöldborsó jellemzően zöld színű, hüvelyes magvakat hordoz. A cukorborsó könnyű és ropogós héjú, fogyasztásra alkalmas hüvelyben terem. A lila borsó nálunk még csak most kezd elterjedni, ebből is azt a változatot ismerjük leginkább, amelynek a hüvelye lila, de maga a borsó zöld.

A növekedésük szerint két csoportra oszthatók: kúszó és bokros növekedésű borsófajták.

A kúszó fajták karókra vagy hálókra támaszkodva nőnek, míg a bokrosak önállóan állnak. A kúszó fajták hosszabb növekedési időt igényelnek, de általában nagyobb hozamot adnak, míg a bokros fajták gyorsabban nőnek és kevesebb támogatást igényelnek.

A legjobb borsófajták

Mutatunk néhány népszerű és könnyen termeszthető borsófajtát, amelyek kiváló ízt és hozamot biztosítanak. A legjobb borsófajták a következők:

 1. Sugar Snap: Ez a cukorborsó fajta gyorsan növekszik és bőséges termést hoz. A hüvelyek frissen és főzve is fogyaszthatók. A Sugar Snap jól bírja a hideget és a meleget, így sokféle éghajlaton termeszthető.
 2. Kelvedon Wonder: Ez egy zöldborsó fajta, amely kiváló betegségállósággal rendelkezik és nagy hozamot biztosít. A Kelvedon Wonder bokros növekedésű, így kevésbé igényel támogatást. A magok édesek és finomak, főként főzésre és párolásra ajánlottak.
 3. Little Marvel: Egy másik zöldborsó fajta, amely kompakt bokros növekedésű és kiváló hozamot ad. A Little Marvel ízletes és édes magokat hoz, amelyek frissen és konzervált formában is fogyaszthatók. Ez a fajta betegségálló és a hideg időjárásnak is ellenáll.
 4. Wando: A Wando zöldborsó fajta nagy hozamot és kiváló betegségállóságot kínál. Tűri a melegebb hőmérsékleteket és a száraz időjárást is, ami sok kertész számára vonzóvá teszi. A ‘Wando’ magjai édesek és ízletesek, frissen és főzve egyaránt fogyaszthatók.

A borsómag kiválasztása: Melyik a legjobb borsó vetőmag?

Miután kiválasztottad a legjobb borsómag fajtát, már sokkal könnyebb dolgod van. Azonban még meg kell találnod azt a borsó vetőmagot, amely jól csírázik és nem jársz úgy, hogy csak pár szem kel ki egy sorban.

A borsómagok típusai és minősége nagyban befolyásolja a termesztés eredményességét. Fontos, hogy minőségi, betegségmentes magokat vásárolj, amelyek megfelelő csírázási aránnyal rendelkeznek.

Megbízható borsó vetőmagforgalmazóktól és beszerzési forrásokból származó borsómagokat válassz, így sokkal nagyobb eséllyel lesz bő termésed.

A borsó csíráztatása

A borsó csíráztatás előnyei közé tartozik a gyorsabb növekedés és a jobb csírázási arány.

A borsó csíráztatási módszerek közül a legelterjedtebb a nedves papírtörlő, amelyre a magokat helyezzük.

Tartsd folyamatosan nedvesen a papírtörlőt, de ne álljon rajta a víz! Helyezd jól szellőző, de nem huzatos, szobahőmérsékletű helyre! A borsó csíráztatása nagyon egyszerű, a csírák már néhány nap alatt megjelennek.

Természetesen nem kötelező a borsót csíráztatni, viszont így segítheted a növény gyorsabb növekedését. Ezenkívül megfigyelheted a magok állapotát is, azaz láthatod, hogy melyik borsó vetőmag lesz képes kikelni.

A borsó vetése

A borsó termesztésének fontos állomása a borsó vetése. A borsó talajigénye közepes tápanyagtartalmú, jó vízáteresztő képességű és semleges vagy enyhén savas pH-értékű talaj.

Fényigénye a napos és félárnyékos helyek között változhat, de általában a napos helyeket részesíti előnyben. A borsó optimális hőmérsékleti tartománya 13-24 °C között van.

Mivel a borsómag nagyobb méretű, ezért ez mélyebbre, azaz 3-5 cm mélyre vetjük.

A tőtávolság és sortávolság fontossága a borsó termesztésében a megfelelő légáramlás és a növények egészséges fejlődése érdekében áll. A különböző borsófajták ideális tő- és sortávolságai a következők:

 • Kúszó fajták: 5-10 cm tőtávolság és 60-90 cm sortávolság
 • Bokros fajták: 2-5 cm tőtávolság és 40-60 cm sortávolság

A távolságok beállításánál vedd figyelembe a helyi adottságokat és a termesztési célokat! Ugyanis nem mindegy, hogy mekkora hely áll rendelkezésre, hogyan végzed a gyomirtást, van-e a közelben például árnyékoló fa stb.

A borsó termesztése konténerekben

A konténeres borsó termesztése lehetővé teszi a növények termesztését kisebb területeken vagy balkonokon is. A konténer mérete és a megfelelő talajkeverék biztosítása fontos a sikeres növekedés érdekében.

A bokros borsófajták különösen alkalmasak a konténeres termesztésre, mivel kisebb területet igényelnek.

 1. Válassz megfelelő méretű konténert, amely legalább 20-30 cm mély és legalább 40-60 cm széles.
 2. Töltsd meg a konténert jó minőségű, jó vízelvezetésű talajjal, amely megfelelő tápanyag-ellátást biztosít a növények számára.
 3. Ültesd a borsó magokat a konténerbe a megfelelő tő- és sortávolság betartásával.
 4. Gondoskodj a növények megfelelő öntözéséről és tápanyagellátásáról a konténerben, figyelembe véve a növekedési szakaszokat és a környezeti feltételeket.
 5. Támogasd a kúszó borsófajtákat karókkal vagy hálókkal a konténerben, hogy megkönnyítsd a növekedést és elősegítsük a jó termést.

Hasznos tippek a borsó termesztéséhez

A legjobb borsómag vetési időpontok a tavasz és az ősz, amikor a talaj hőmérséklete ideális a borsó csírázásához. A vetési módszer a helyi adottságok és a borsófajták jellemzői alapján választhatók.

Az alábbiakban néhány hasznos borsó termesztési trükköt mutatunk be:

 1. Helyezz a vetés előtt karókat vagy támogató hálót a kúszó borsófajták számára, hogy megkönnyítsd a növények növekedését és csökkents a betegségek kockázatát!
 2. Ha a talaj túl sűrű vagy kötött, dolgozz bele komposztot vagy szerves anyagot a jobb vízáteresztő képesség és tápanyagellátás érdekében!
 3. A magok vetése előtt, áztasd be őket vízbe néhány órára vagy egy éjszakára, hogy felgyorsítsd a csírázást. Még jobb, ha a borsó csíráztatására tudsz időt szánni, és a fent leírtak alapján megvárod, amíg megjelennek a csírák.
 4. A borsómagokat helyezd 3-5 cm mélyre a talajba, és ügyelj a megfelelő tőtávolságra és sortávolságra a növények egészséges fejlődése érdekében!
 5. A magok előkészített helyét (a mélyedéseket) öntözd be alaposan, ugyanis így fenntartod a talaj nedvességét a borsó csírázása során.

A borsó betegségei és kártevői

A borsó betegségek és kártevők elleni védelme érdekében a megelőzés a legjobb módszer. A jó talajkezelés, a megfelelő tő- és sortávolság, valamint a növények megfelelő gondozása segít megelőzni a betegségek és kártevők kialakulását.

A biológiai védekezési módszerek (pl. rovarölő növények, hasznos rovarok) is alkalmazhatók a kártevők ellen.

A leggyakoribb borsóbetegségek közé tartozik a lisztharmat és a baktériumos foltosság, míg a tipikus kártevők a levéltetvek és csigák. A betegségek és kártevők kezelésére a környezetbarát és a természetes módszereket javasoljunk, mint a biológiai szerek és a kézi gyűjtés.

A borsó termesztése egy egyszerű és gyors módja a friss, ízletes zöldségek előállításának a kertben vagy a konténerben. A legjobb borsófajták kiválasztása, a megfelelő talajkezelés, a vetési trükkök alkalmazása és a gondos gondozás segíthet sikeres borsótermesztésben.