Különleges, színes répák

Bizony, létezik színes répa is, amely nagy segítség lehet akkor, ha különleges tálalást szeretnél, feldobnád a hétköznapi ételeid színvilágát vagy éppen a gyermeked nem hajlandó zöldséget enni. Sőt, színes répát még a saját kertedben is termeszthetsz!

Hogyan alakultak ki a színes répák?

A répa őshazája Közép-Ázsia, ahol vadon élő változatai többnyire sárga vagy lila színűek voltak. Az idők folyamán a répát sokféle színben és formában tenyésztették ki.

A narancssárga répa, amelyet ma a leggyakrabban látunk, a 16. században jelent meg Hollandiában. Azt tartják, hogy a holland tenyésztők a színes répa fajtákat szelektálták, hogy létrehozzák a mai narancssárga változatot, amely nagyobb mennyiségű béta-karotint tartalmaz.

Néhány forrás szerint a holland tenyésztők a narancssárga répát az országuk színeinek tiszteletére hozták létre, mivel a holland királyság hagyományos színe narancssárga.

A többi színes répa, mint például a lila, piros, fehér és sárga, ősi fajták vagy újabb nemesítés eredményei. Ezek a változatok gyakran előfordulnak a Közel-Keleten, Ázsiában és Európában, ahol a répát már évszázadok óta termesztik és fogyasztják.

Az utóbbi években a színes répák újra népszerűvé váltak, különösen a gourmet éttermekben, ahol a vásárlók értékelik a változatos színek és ízek gazdag választékát.

Melyek az egyes színes répák jellemzői?

A répa hagyományosan narancssárga színű, de számos különböző színű és fajtájú répa létezik. Itt van néhány példa:

 1. Narancssárga: Ez a leggyakoribb és legismertebb répa szín. A narancssárga répa béta-karotint tartalmaz, ami a színét adja.
 2. Lila: A lila répa igen látványos, a lila színe az antociáninoknak köszönhető, amelyek erős antioxidánsok.
 3. Sárga: A sárga répák színe a xantofilok nevű pigmenteknek köszönhető. Ezek a répák gyakran édesebbek, mint a hagyományos narancssárga fajták.
 4. Fehér: A fehér répák (nem a petrezselyemgyökér) kevésbé gyakoriak, mint a többi színű változat. Nem tartalmaznak annyi vitamint, mint a színes fajták, de a gyökérzöldség ízét és textúráját megőrzik.
 5. Piros: A piros répa antociáninokat és likopint tartalmaz, amely a piros színért felelős.
 6. Fekete: A fekete répa ritka, nagyon sötét lila vagy fekete színű. Antociáninokat tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ezek a színek gyakran egyetlen répában is megjelenhetnek, például a lila répák gyakran narancssárga vagy fehér színnel vannak belül.

Dobd fel az ételeid a színes répa segítségével!

Színes répákat használva könnyen és szórakoztató módon adhatsz hozzá színt és ízt az ételeidhez. Itt van néhány ötlet:

 1. Salátákban: A nyers, vékonyra szeletelt vagy reszelt répa kiváló hozzáadás lehet különböző salátákhoz. A különböző színű répák használata nemcsak az ízt, hanem a saláta vizuális vonzerejét is fokozza.
 2. Párolva vagy sült formában: A színes répák íze intenzívebbé válik, ha párolják vagy sütik őket. Használhatod őket köretként, vagy adhatsz hozzájuk fűszereket és összekeverheted más zöldségekkel egy ízletes, színes zöldségtál elkészítéséhez.
 3. Zöldséglében: Próbálj ki különböző színű répákból készült zöldséglevet. A lila és sárga répa különösen szép színt ad a lének.
 4. Piknikre vagy harapnivalónak: A színes répákat használhatod nyers zöldségekből készült harapnivalókhoz, esetleg ízletes mártogatóssal.
 5. Díszítésként: A színes répákat használhatod díszítésre is. Például karikára vágva és vízben tartva a répák színei élénkebbé válnak, és szép díszítést adnak a tálaknak.
 6. Répalevesben: Különböző színű répákból készült leves látványos és ízletes étel lehet.

A színes répák használatakor ne felejtsd el, hogy a színek megváltozhatnak a főzés során. Például a lila répa színe elhalványulhat vagy átadhatja a színét más ételeknek. Ennek ellenére a színes répák íze és tápértéke teszi őket érdekessé és érdemessé a kipróbálásra.

A színes répa vetése

A répavetés folyamata a színes répáknál is ugyanaz, mint a hagyományos narancssárga répáknál. Íme néhány lépés, amely segíthet a sikeres répavetésben:

 1. Előkészítés: Válaszd ki a helyet a kertedben, ahol a répát szeretnéd termeszteni. A répa napfénykedvelő növény, így olyan helyet válassz, ahol naponta legalább 6 órán át közvetlen napfény éri. A talajnak jól vízelvezetőnek és mélynek kell lennie, hogy a répafejek könnyen nőhessenek.
 2. Talaj előkészítése: A répa legjobban a laza, homokos talajban nő. A talajt jól kell felásni és meg kell szórni komposzttal vagy műtrágyával, hogy biztosítsd a jó tápanyag-ellátást.
 3. Vetés: A répamagokat közvetlenül a szabadföldbe vetik (általában márciusban), mivel a répa nem szereti, ha átültetik. A magokat kb. 1-2 cm mélyre kell vetni, és 5-10 cm távolságra egymástól, hogy elegendő helyük legyen növekedni.
 4. Öntözés és gondozás: A répát rendszeresen öntözni kell, különösen a növekedési időszakban. A gyomokat rendszeresen el kell távolítani, hogy ne versenyezzenek a répával a tápanyagokért.
 5. Betakarítás: A répa általában 2-4 hónap alatt érik meg a vetéstől függően. A répát akkor szedjük fel, amikor a gyökerek elérnek egy megfelelő méretet – általában 2-3 cm átmérőjűek.

Fontos megjegyezni, hogy a színes répafajták növekedési ideje és igényei változhatnak, ezért mindig olvasd el a vetőmag csomagolásán lévő utasításokat.

Használj te is színes répát, és dobd fel a kerted, az ételeid!