Mi az a piklesz hagyma és mire jó?

A piklesz hagyma lényegében a dughagyma osztályozásának egyik csoportja. Ez azért is fontos, mert a termelés szempontjából nem mindegy a dughagyma mérete. De miért lényeges ez? Mekkora a piklesz?

A piklesz hagyma

A piklesz hagyma a legnagyobb méretű dughagymák csoportja, mely 23-26 mm-es hagymákat jelent.

A piklesz hagyma tulajdonságai

A piklesz hagyma méretének van előnye és hátránya is. Előnye, hogy nagyon hamar, akár már a duggatást követő 4 hét múlva is szedhető a piklesz hagymából nőtt újhagyma.

Hátránya viszont éppen a mérete. Minél nagyobb egy dughagyma, annál nagyobb esélyed van rá, hogy nem tudsz belőle kifejlett hagymát nevelni, ugyanis idejekorán felmagzik. Ezután pedig már nem lesz kinevelhető. Viszont, ha minél előbb szeretnél újhagymát, akkor a piklesz hagyma tökéletes választás.

Nagyon fontos, hogy a dughagymákat hőkezelésnek vonják alá annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy a következő évben idejekorán felmagozzon. Ezután pedig a piklesz hagymát vagy 0°C körüli, vagy 18°C feletti hőmérsékleten tárolják.

A piklesz hagyma ültetése

A piklesz hagyma duggatásának az ideje március vége, április eleje. Készítsd elő jól a talajt, azaz lazítsd fel, ha kell, pótold benne a tápanyagot trágyával vagy komposzttal! Távolítsd el a gyomot is!

A piklesz hagyma megfelelő tőtávolsága 6 cm, sortávolsága pedig 25 cm. Időjárástól függően 2,5-4 cm mélyre duggasd! Ha a piklesz hagyma hőkezelt, és nem újhagymának termeled, akkor hagyj inkább 8 cm tőtávolságot, hogy a hagymafejek elég nagyra ki tudjanak fejlődni.

Tipp: Ha biztosra szeretnél menni, akkor ültess különböző méretű dughagymákat! Így nem egyszerre, hanem egymást követően fejlődnek ki újhagymává, és mindig lesz friss zöldhagyma a kertedben.