Mi valójában a céklarépa: cékla, répa vagy mindkettő?

A céklarépa egy viszonylag ritkán használt elnevezése, emiatt sokan nem ismerik, pontosan melyik növényről is van szó. De mi valójában a céklarépa? Mi köze van a répának a céklához, és fordítva?

Mi a céklarépa?

A céklarépa nem más, mint a cékla. Hogy izgalmasabb legyen a dolog, még a vörös répa elnevezést is használják rá.

Miért céklarépa a cékla?

Bevallom őszintén, nekem sem volt tiszta, hogy a céklarépa elnevezésben miért is szerepel a cékla és a répa is. Találtam olyan magyarázatot is, hogy a céklarépa ugyanaz, mint a cékla, csak népies kifejezéssel. Ez még igaz is lehet, viszont csak nem hagyott nyugodni, hogy kinek a fejéből pottyant ki, hogy a cékla az egy répa?

Egészen a Nyelvtudományi Kutatóközpont oldalára kellett elmennem, ahol a következőt találtam:

„Az ún. termesztett répának a Beta vulgaris convar. conditiva fajtaköre, ill. az abba tartozó, módosult karógyökeréért termesztett, lilás szárú és lilásan erezett levelű kétéves zöldségnövény.”

Nyelvtudományi Kutatóközpont

(Hogy kicsit érthetőbb legyen a fenti latin kifejezés, a latin-magyar szótár szerint a beta a cékla vagy a vörösrépa magyar megfelelője. A vulgaris pedig azt jelenti, hogy közönséges.)

Nos, ez azért már egy tudományosabb magyarázat. Tehát lényegében, amikor a céklarépát emlegetjük a répa egyik alfajáról van szó. Ezalatt természetesen valójában a céklát értjük, de ez már ad egy kis magyarázatot arra, hogy ki köze van egymáshoz a céklarépán belül a répának és a céklának.