Rövid tenyészidejű zöldborsó fajták és vetésük

A zöldborsó tenyészideje a vetéstől a betakarításig tartó időszakot jelenti. Általánosságban a rövid tenyészidejű zöldborsó fajták a vetéstől a betakarításig 60-70 nap alatt érnek be (a borsó átlagos tenyészideje egyébként 60-90 nap). Ez a tenyészidő hosszabb lehet, ha a környezeti körülmények, például a hőmérséklet vagy a napfény mennyisége nem ideális.

Ezek a fajták gyakran előnyösek a gyors terméshozam, a betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállóképesség, valamint a vetésforgó rugalmassága miatt. Azonban fontos megjegyezni, hogy a rövid tenyészidejű zöldborsó fajták gyakran kevesebb termést hoznak, mint a hosszabb tenyészidejű fajták.

A rövid tenyészidejű zöldborsó fajták előnyei

A rövid tenyészidejű zöldborsó fajták számos előnyt kínálnak:

 1. Gyors terméshozam: A rövid tenyészidejű zöldborsó fajták gyorsan teremnek, ami lehetővé teszi a gazdáknak, hogy több termést kapjanak egy szezonban. Ez növeli a termelékenységet és a profitot.
 2. Kevesebb betegség és kártevő: A gyorsan növekvő növényeknek kevesebb idejük van arra, hogy különféle betegségeknek és kártevőknek legyenek kitéve, ami csökkenti a veszteségeket és a növényvédő szerek használatát.
 3. Rugalmasság: A rövid tenyészidejű zöldborsó fajták lehetővé teszik a gazdáknak, hogy a termesztési időszakot a piaci igényekhez igazítsák. Például, ha a piaci árak magasak, a gazdák gyorsan növelhetik a termelést.
 4. Talajjavítás: A rövid tenyészidejű zöldborsó fajták gyakran használhatók a vetésforgó részeként, hogy javítsák a talaj minőségét. A zöldborsó, mint hüvelyes növény, képes nitrogént kötni a légkörből, ami javítja a talaj termékenységét a következő termesztési szezonban.
 5. Energiatakarékos: Mivel a rövid tenyészidejű fajták kevesebb idő alatt nőnek meg, kevesebb vízre és energiára van szükségük a növekedéshez, ami hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz.

Ezért, ha a környezeti feltételek és a piaci igények megfelelőek, a rövid tenyészidejű zöldborsó fajták nagyszerű választás lehetnek a gazdák számára.

Rövid tenyészidejű zöldborsó fajták

Rengeteg rövid tenyészidejű zöldborsó fajta van, bár a specifikus fajták rendelkezésre állása területenként változhat. Itt van néhány példa:

 1. Feltham First: Ez egy nagyon korai, rövid tenyészidejű zöldborsó fajta, amely általában 60-65 napon belül betakarítható. Jól alkalmazkodik a hidegebb éghajlatokhoz is.
 2. Kelvedon Wonder: Ez a fajta is korai betakarítású, általában 65-70 napon belül betakarítható. Jó terméshozamot nyújt, és ellenáll a borsó mozaik vírusnak.
 3. Early Onward: Az Onward fajta korai változata, amely 68-70 nap alatt terem. Nagy, édes borsói vannak.
 4. Meteor: Ez egy rendkívül korai fajta, amely akár 60 nap alatt is betakarítható. Jól tűri a hideget, így korai vetésre alkalmas.
 5. Douce Provence: Ez egy másik korai fajta, amely különösen hidegálló. Általában 65 nap alatt érik be.

Ne felejtsd el, hogy a tenyészidőt számos tényező befolyásolhatja, beleértve a talaj minőségét, a hőmérsékletet, a vízellátást és a napfényt.

A rövid tenyészidejű zöldborsó fajták vetése

A rövid tenyészidejű zöldborsó fajták vetése általában a tavaszi hónapokban történik, amikor a talajhőmérséklet eléri a 10°C-ot. A pontos időpont azonban függ az éghajlattól és a fajtától.

Néhány korai fajta, mint például a ‘Meteor’ vagy a ‘Feltham First’, elviseli a hideget, ezért ezeket akár a kora tavaszi hónapokban is el lehet vetni.

Az alábbiakban néhány általános útmutató a rövid tenyészidejű zöldborsó fajták vetéséhez:

 1. Talaj előkészítése: A zöldborsó jól fejlődik a jól vízáteresztő, humuszos talajban. Először távolítsd el a talajból a gyomokat és a köveket, majd dolgozz bele komposztot vagy más szerves anyagot a talajba.
 2. Vetés: Áss 4-5 cm mély barázdákat, és helyezd el a borsó magokat 5-10 cm távolságra egymástól. A sorok közötti távolság legyen körülbelül 45-60 cm, hogy elegendő hely legyen a növények növekedéséhez.
 3. Öntözés: Javaslom, hogy még vetés előtt locsold be a barázdákat, hogy a borsód könnyen ki tudjon csírázni. A borsónak szüksége van egyenletes vízellátásra, különösen a virágzás és a termés képződés idején.
 4. Támrendszer: A borsó növények támot igényelnek, mivel hajlamosak felkúszni. Helyezz el karókat, hálót vagy más támrendszert a növények mellé, hogy támogasd őket. Itt azért megjegyezném, hogy ezt a lépést nagyon sokan kihagyják. Ebben az esetben vesd egy kicsit ritkábbra a borsót.
 5. Gondozás: Tartsd a talajt gyommentesen, és rendszeresen öntözd a növényeket. Védekezz a kártevők és betegségek ellen szükség szerint.

A vetéstől a betakarításig általában 60-70 nap telik el, a fajtától függően. A borsót akkor érdemes betakarítani, amikor a hüvelyek duzzadttá válnak és a borsók érezhetők benne.