Sárgarépa fajták: Segítség a választáshoz

A sárgarépa fajták története évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza. Az eredeti sárgarépa valószínűleg Ázsia területéről származik, és idővel többféle színű és formájú változat fejlődött ki.

A középkorban a sárgarépa fajták már elterjedtek Európában is, ahol a keresztezéseknek köszönhetően újabb és újabb fajták alakultak ki. Napjainkban a sárgarépa a világ egyik legnépszerűbb zöldségféléje, és számos fajtája áll rendelkezésünkre.

Népszerű sárgarépa fajták

A sárgarépa fajták között számos népszerű és ízletes változatot találunk. Nézzük meg a legkedveltebb fajtákat!

 • Nantes sárgarépa fajta: A Nantes fajták közepes hosszúságúak és vastagok, egyenletes formájúak, általában 15-20 cm hosszúak. Gyakran sötétebb narancssárga színűek, és nagyon édes ízük van. Remekül használhatók salátákban, párolva vagy akár nyersen is. A Nantes típusú sárgarépa fajták könnyen termeszthetők, és nem igényelnek túl sok gondozást. A vetéstől számított 100-130 nap alatt érnek be, és jól tűrik a közepes tápanyagtartalmú talajokat.
 • Imperator sárgarépa fajta: Az Imperator fajták hosszabbak és vékonyabbak a Nantes típusúaknál, hosszúságuk akár 25-30 cm is lehet. Ideálisak sütéshez, pároláshoz és főzéshez. Az Imperator sárgarépa fajták mély narancssárga színűek és kellemes, édes ízűek. Termesztésük során figyeljünk arra, hogy elegendő hely álljon rendelkezésükre a gyökér növekedéséhez. Az Imperator fajták általában 75-85 nap alatt érnek be, és jobban kedvelik a mély, laza talajokat.
 • Chantenay sárgarépa fajta: A Chantenay fajták rövidebbek, szélesebbek és kúp formájúak, általában 12-15 cm hosszúak. Kiválóan alkalmasak főzéshez, sütéshez és pároláshoz, de nyersen is élvezhetők. A Chantenay sárgarépa fajták jellemzően világosabb narancssárga színűek, és enyhén édeskés ízűek. Könnyen termeszthetők, és jól tűrik a szárazságot is. A vetéstől számított 120-140 nap alatt érnek be, és a közepes tápanyagtartalmú talajokat részesítik előnyben.
 • Berlicum típusú sárgarépa: A Berlicum fajták hosszúkásak, egyenletes vastagságúak és élénk narancssárga színűek. Hosszúságuk 20-25 cm között változhat. Az ízük édes és kellemesen aromás. A Berlicum sárgarépa fajták különösen jól használhatók salátákban, sütve, párolva vagy főzve. Termesztésük során ügyeljünk a mély, jól szellőző talajra és a megfelelő vízellátásra. A Berlicum fajták – típustól függően – általában 130-160 nap alatt érnek be, és ellenállóak a betegségekkel szemben.
 • Amszterdami sárgarépa fajta: Az Amszterdami fajták gyorsan növekvő, vékony, hosszúkás sárgarépák, amelyek általában 10-15 cm hosszúak. A színük világos narancssárga, az ízük pedig édes és zamatos. Az Amszterdami sárgarépa fajták kiválóan alkalmasak nyersen fogyasztásra, salátákhoz, valamint párolt és sült ételekhez. Az Amszterdami fajták a korai termesztésű sárgarépák közé tartoznak, és már 90-100 nap alatt betakaríthatók. A termesztés során előnyben részesítik a könnyű, jól szellőző talajokat.
 • Egyéb sárgarépa fajták (pl. minirépa, bébi répa): A minirépa és bébi répa kisebb méretű sárgarépa fajták, amelyek ízletesek és dekoratívak. Az ízük hasonló a hagyományos sárgarépáéhoz, de a méretük miatt könnyebben elkészíthetők és fogyaszthatók. A minirépa és bébi répa fajták tökéletesek előételekhez, salátákhoz, valamint gyorsan elkészíthető zöldségköretekhez. A betakarításuk általában 50-60 nap alatt lehetséges, és a termesztés során figyeljünk a rendszeres öntözésre és a laza talajra.

A sárgarépa fajták csoportosítása alakjuk szerint

A sárgarépa fajtákat alakjuk szerint a következő csoportokba sorolhatjuk:

Hosszúkás, egyenletes vastagságú sárgarépa fajták:

 • Nantes típusú sárgarépa: Közepes hosszúságúak és vastagok, egyenletes formájúak, általában 15-20 cm hosszúak.
 • Berlicum típusú sárgarépa: Hosszúkásak, egyenletes vastagságúak és élénk narancssárga színűek, hosszúságuk 20-25 cm között változhat.
 • Amszterdami típusú sárgarépa: Gyorsan növekvő, vékony, hosszúkás sárgarépák, amelyek általában 10-15 cm hosszúak.

Hosszú, vékony sárgarépa fajták:

 • Imperator típusú sárgarépa: Hosszabbak és vékonyabbak a Nantes típusúaknál, hosszúságuk akár 25-30 cm is lehet.

Rövidebb, kúp formájú sárgarépa fajták:

 • Chantenay típusú sárgarépa: Rövidebbek, szélesebbek és kúp formájúak, általában 12-15 cm hosszúak.

Kisebb méretű sárgarépa fajták:

 • Minirépa: Kisebb méretű, általában 7-10 cm hosszú sárgarépák, amelyek különösen alkalmasak előételekhez, salátákhoz és gyorsan elkészíthető zöldségköretekhez.
 • Bébi répa: A bébi répa fajták hasonlóak a minirépához, de még kisebb méretűek, 5-7 cm hosszúak, és gyakran fiatalon szedik le őket, amikor még puhák és édeskés ízűek.

Az egyes sárgarépa fajták alakja jelentősen befolyásolhatja a termesztési és felhasználási módokat.

A hosszúkás és vékony fajták gyakran alkalmasabbak sütéshez, pároláshoz és főzéshez, míg a rövidebb, kúpformájú és kisebb méretű fajták kiválóan alkalmasak nyersen fogyasztásra, valamint előételek és saláták készítéséhez.

A sárgarépa fajták csoportosítása színük szerint

A sárgarépa fajtákat színük szerint a következő csoportokba sorolhatjuk:

Narancssárga sárgarépa fajták:

 • Nantes típusú sárgarépa: Gyakran sötétebb narancssárga színűek.
 • Imperator típusú sárgarépa: Mély narancssárga színűek.
 • Chantenay típusú sárgarépa: Jellemzően világosabb narancssárga színűek.
 • Berlicum típusú sárgarépa: Élénk narancssárga színűek.
 • Amszterdami típusú sárgarépa: Világos narancssárga színűek.

Sárga sárgarépa fajták:

 • Solar Yellow: Ez a fajta világossárga színű, és kellemes, édes ízű.

Lila sárgarépa fajták:

 • Purple Haze: Ez a fajta lila színű a külső felületén, míg a belseje narancssárga színű. Édes ízű, és különösen jól mutat salátákban és előételekben.

Piros sárgarépa fajták:

 • Atomic Red: Vöröses narancssárga színű, erős, édes ízű, amely főzéssel tovább intenzívebbé válik.

Fehér sárgarépa fajták:

 • White Satin: Ez a fajta fehér színű, enyhén édeskés ízű és ropogós textúrájú.

Többszínű sárgarépa fajták:

 • Rainbow Blend: Egy keverék, amely több különböző színű sárgarépát tartalmaz, például narancssárga, sárga, lila, piros és fehér fajtákat.

A sárgarépa fajták színe nemcsak esztétikai szempontból érdekes, hanem tápanyagtartalom szempontjából is jelentős lehet. Például a lila és piros sárgarépák általában magasabb antociánin- és karotinoid-tartalommal rendelkeznek, ami antioxidáns hatásukat erősíti. A különböző színű sárgarépa fajták kreatív és színes ételek elkészítését teszik lehetővé.

Sárgarépa fajták és klímaváltozás

A klímaváltozás hatása a sárgarépa termesztésre komoly kihívást jelent. A hőmérséklet-emelkedés, a szélsőséges időjárási viszonyok és az aszályok befolyásolják a termés mennyiségét és minőségét.

Az új, ellenálló sárgarépa fajták kifejlesztése hozzájárul a termesztés fenntarthatóságához és a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez.

Emellett a sárgarépa fajták helyi termesztése és a biodiverzitás támogatása is fontos a környezet védelme és a jövőbeli élelmiszerellátás biztosítása érdekében.

A sárgarépa fajták gazdagsága és sokszínűsége lehetővé teszi, hogy különböző ízléseknek és felhasználási céloknak megfelelően válasszuk ki a legmegfelelőbb típust.

A fajták kiválasztása során figyelembe vehetjük a termesztési körülményeket, az ízpreferenciákat és az étkezési szokásokat.

A sárgarépa fajták jövőbeli kutatása és fejlesztése hozzájárul az élelmiszer-biztonság és a fenntartható gazdálkodás előmozdításához.