Zöldborsó támaszték készítése

Bár sokan támaszték nélkül termesztenek borsót, azért a zöldborsó támaszték készítésének több előnye is van. Melyek ezek és egyáltalán hogyan kell támasztékot építeni?

A zöldborsó támaszték alkalmazásának előnyei

A zöldborsó támasztékok alkalmazása több előnnyel is jár:

 1. Termés javítása: A zöldborsó támasztékok használata biztosítja, hogy a borsó több napfényt kapjon, mivel a növények fel tudnak mászni rajtuk. Ez javíthatja a termést, ugyanis a napfény nélkülözhetetlen a fotoszintézishez, amely a növény növekedéséhez szükséges.
 2. Egészséges növények: A zöldborsó támasztékok segítenek megakadályozni, hogy a borsó a földön heverjen, ahol hajlamosabbak a betegségekre és a rovarok támadásaira.
 3. Könnyebb szüretelés: Ha a borsó felmászik a támasztékra, sokkal könnyebb lesz a szüretelés, mert a termések nem lesznek a földön.
 4. Tér kihasználása: A támasztékok lehetővé teszik a vertikális tér kihasználását a kertben, ami különösen hasznos lehet kisebb területeken.
 5. Szellőzés: A támasztékok növelik a növények közötti szellőzést, ami csökkentheti a gombás betegségek kockázatát.

A zöldborsó támasztékok használata tehát összességében javíthatja a borsó termesztésének hatékonyságát és a terméshozamot.

Milyen zöldborsó támasztékok vannak?

Borsó termesztésekor többféle támaszték alkalmazható, hogy a növény megfelelően tudjon fejlődni és termést hozni. Néhány példa a gyakran használt módszerekre:

 1. Háló: Egy erős háló kifeszítése a borsó ültetvényben hatékony megoldás lehet. A háló kis lyukai lehetővé teszik, hogy a borsó indái átbújjanak rajta, és így támogatást biztosítanak nekik.
 2. Támogató oszlopok: Ez hosszú rúd vagy oszlopok elhelyezését jelenti a borsó mellett, amiket a növények meg tudnak mászni. Ezek általában fából vagy fémrúdból készülnek, és biztosítják, hogy a borsó fel tudjon mászni rajtuk.
 3. Szalagok vagy drótok: Egy másik módszer a szalagok vagy drótok használata, amelyeket a borsó körül lehet rögzíteni, hogy támogatást nyújtsanak a növekedésben.
 4. Rácsok: A rácsok használata is népszerű választás a kertészek körében. A rácsok lehetővé teszik a borsó számára, hogy a magasba nőjenek, miközben stabil támogatást nyújtanak.

Fontos, hogy a zöldborsó támasztékokat a borsó ültetésekor helyezd el, hogy a növények rögtön fel tudjanak rájuk kúszni. A támaszték kiválasztásakor vedd figyelembe a borsó fajtáját is, mert néhány fajta magasabbra nő, mint mások.

Hogyan készítsd el a különféle zöldborsó támasztékokat?

Hogy tökéletes zöldborsó támasztékot készíthess, pontosan, lépésről lépésre bemutatjuk, hogy melyiket, hogyan építheted meg.

Hálós zöldborsó támaszték készítése

A hálós zöldborsó támaszték elkészítéséhez kövesd az alábbi lépéseket:

 1. Támasztó oszlopok: Vásárolj néhány kb. 2 méter magas oszlopot, melyek lehetnek fából, vagy fémrúdból is. Az oszlopok száma attól függ, milyen nagy területen szeretnéd a borsót termeszteni.
 2. Elhelyezés: Helyezd az oszlopokat a borsó ültetési helyére. Az oszlopokat kb. 1-2 méterenként helyezd el egymástól, attól függően, milyen széles és erős a háló, amit használni fogsz.
 3. Háló rögzítése: Vásároljon egy nagy hálót, amely megfelel a tervezett terület nagyságának. A háló lyukainak mérete lehetővé teszi, hogy a borsó átnőjön rajta. Rögzítsd a hálót az oszlopokra úgy, hogy a borsó indái fel tudjanak mászni rajta. Használj erős kötelet vagy drótot a háló rögzítéséhez.
 4. Borsó ültetése: Ültesd a borsót a háló alá, kb. 5-10 cm távolságra egymástól, attól függően, milyen fajtájú a borsó. Győződj meg róla, hogy a borsó közvetlenül a háló alatt van, hogy könnyen fel tudjon mászni rajta.
 5. Karbantartás: Ahogy a borsó nő, időnként ellenőrizd, hogy a növények a hálóhoz vannak-e rögzítve. Ha nem, finoman irányítsd őket a háló felé.

Az oszlopok és a háló megfelelő rögzítése kritikus a borsó támasztékának sikeres kialakításához. Ha jól van kialakítva, a hálós zöldborsó támaszték hozzájárul a termés javulásához, és megkönnyíti a szüretelést.

Zöldborsó támaszték készítése oszlopokból

A borsó támasztékának készítése oszlopokból viszonylag egyszerű folyamat. Itt vannak a lépések:

 1. Oszlopok vásárlása: Először vásárolj néhány támogató oszlopot, melyek lehetnek fából vagy fémrúdból. Az oszlopoknak elég magasaknak kell lenniük ahhoz, hogy a borsó fel tudjon mászni rajtuk – általában a kb. 1,5-2 méteres magasság elegendő.
 2. Oszlopok elhelyezése: Helyezd el az oszlopokat a borsó ültetési területén. Az oszlopokat általában 1-1,5 méteres távolságra helyezik egymástól, attól függően, milyen fajta a borsó. Ügyelj arra, hogy az oszlopok stabilak legyenek – a földbe kell őket helyezni legalább 30-40 cm mélységben.
 3. Szálak vagy drótok rögzítése: Rögzíts drótot vagy erős szálat az oszlopok tetejére és közepére. A drót vagy szál biztosítja, hogy a borsó fel tudjon mászni az oszlopokra.
 4. Borsó ültetése: Ültesd a borsót az oszlopok alá. Győződj meg róla, hogy a borsó közvetlenül az oszlopok alatt van, hogy könnyen fel tudj mászni rajta.
 5. Karbantartás: Ahogy a borsó nő, időnként ellenőrizd, hogy a növények az oszlopokhoz vannak-e rögzítve. Ha nem, finoman irányítsa őket az oszlopok felé.

Ezzel a módszerrel egyszerűen és hatékonyan létrehozható a borsó támasztéka, amely támogatja a növények egészséges növekedését és terméshozamát.

Zöldborsó támaszték készítése szalagok vagy drótok segítségével

Szalagok és drótok segítségével is egyszerűen és hatékonyan kialakítható a zöldborsó támaszték. Íme, hogyan kell ezt megtenni:

 1. Oszlopok beszerzése: Szükséged lesz néhány oszlopra, amelyek segítségével a szalagokat vagy drótokat megtartod. Ezek lehetnek fa-vagy fémrúd oszlopok. Az oszlopoknak elég magasnak kell lenniük ahhoz, hogy a borsó fel tudjon mászni rajtuk – általában 1,5-2 méter magasság elegendő.
 2. Oszlopok elhelyezése: Áss lyukakat és helyezd be az oszlopokat a borsó ültetési területén. Az oszlopokat általában 1-1,5 méteres távolságra helyezik egymástól, attól függően, milyen fajta a borsó. Ügyelj arra, hogy az oszlopok stabilak legyenek – a földbe kell őket helyezni legalább 30-40 cm mélységben.
 3. Szalagok vagy drótok felszerelése: Rögzítsd a szalagokat vagy drótokat az oszlopok tetejéhez és aljához is vízszintesen – tehát kösd össze az oszlopokat fent és lent is. Ezután pedig a felső és az alsó drótot, illetve szalagot kösd össze függőlegesen, így a borsó fel tud mászni a szalagokon vagy drótokon az oszlopok között.
 4. Borsó ültetése: Ültesd a borsót az oszlopok alá, kb. 5-10 cm távolságra egymástól, attól függően, milyen fajtájú a borsó. Győződjön meg róla, hogy a borsó közvetlenül a szalagok vagy drótok alatt van, hogy könnyen fel tudjon mászni rajtuk.
 5. Karban tartás: Ahogy a borsó nő, időnként ellenőrizd, hogy a növények a szalagokhoz vagy drótokhoz vannak-e rögzítve. Ha nem, finoman irányítsa őket feléjük.

Ezzel a módszer viszonylag egyszerű és így is megfelelő támasztékot az a zöldborsónak.

Rácsos zöldborsó támaszték készítése

A rácsos zöldborsó támaszték készítéséhez kövesd az alábbi lépéseket:

 1. Oszlopok elhelyezése: Az első lépés az, hogy rögzíts kb. 2 méter magas oszlopokat a borsóültetvényben. Ezek az oszlopok ebben az esetben is lehetnek fából vagy fémrúdból. Az oszlopokat kb. 1-2 méterenként helyezzük el a borsóültetvényen. A talajba való behelyezéskor ügyelj arra, hogy az oszlopok stabilak legyenek és ne dőljenek el könnyen.
 2. Rács készítése: A következő lépés a rács készítése. A rácsot könnyen elkészítheted drótból vagy erős zsinórból. Készíts hálót a drótból vagy a zsinórból úgy, hogy a háló lyukai elegendően nagyok legyenek a borsóindák számára, hogy átférjenek. A rács mérete legyen elég nagy, hogy lefedje a borsóültetvény szélességét.
 3. Rács rögzítése: Rögzítsd a rácsot az oszlopokhoz. Ezt lehet dróttal, zsinórral vagy kötéllel. Győződjön meg róla, hogy a rács stabilan van rögzítve, és nem mozog a szélben.
 4. Borsó ültetése: Ültesd a borsót közvetlenül a rács alá, kb. 5-10 cm távolságra egymástól. Ahogy a borsó nő, a növények automatikusan fel fognak mászni a rácsra.
 5. Karbantartás: Ellenőrizd rendszeresen, hogy a növények megfelelően vannak-e rögzítve a rácsra. Ha szükséges, irányítsd finoman a növényeket a rács felé.

A rácsos zöldborsó támaszték alkalmazása stabil támasztékot jelent, mely biztosan képes megtartani a borsót.

Fel lehet használni a zöldborsó támasztékot több éven keresztül is?

A zöldborsó támasztékát több évben keresztül is fel lehet használni, feltéve, hogy megfelelően karbantartják és tárolják. Íme néhány tipp, hogy a támaszték tovább tartson:

 1. Karbantartás: Rendszeresen ellenőrizd a támasztékot a növekedési időszak alatt, hogy biztosan nincsenek-e rajta sérülések, és hogy még mindig stabil-e. Ha a támaszték anyaga elkezd rohadni vagy törni, cseréld ki a sérült részeket.
 2. Tisztítás: Miután leszedted a borsót, tisztítsa meg a támasztékot. Ez magában foglalja a növényi maradványok eltávolítását és az esetleges talaj vagy piszok lemosását. Ez segít megelőzni a betegségek és kártevők terjedését.
 3. Tárolás: Téli tárolás esetén vedd ki a zöldborsó támasztékot a talajból, és tárold azt száraz, védett helyen. Ez megakadályozza, hogy a támaszték a téli időjárás miatt megrongálódjon vagy korhadjon.

Azonban figyelembe kell venni, hogy bizonyos anyagok, mint a fa is, idővel természetesen elhasználódnak és lebomlanak, ezért ezeket a támasztékokat valószínűleg néhány év után ki kell cserélni. A fém és a műanyag támasztékok általában tovább tartanak, de előfordulhat, hogy idővel rozsdásodnak vagy törnek.

Végezetül, amikor újra felhasználja a borsó támasztékát, mindig ellenőrizze, hogy még mindig megfelelően támogatja-e a növényeket, és hogy nincsenek-e rajta látható károk.

Tehát a zöldborsó támasztékok rendszerint több évig is felhasználhatók, és segítik a borsó egészséges fejlődését a nagyobb terméshozam elérése érdekében.